Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Klaar met Ottolenghi? Dit zijn de vijf beste kookboeken van 2016

Home

Karin Luiten Koken met Karin

© Thinkstock

Welk kookboek moeten we dit jaar eigenlijk aan Sinterklaas vragen? Op de dag dat de Kookboeken-zevendaagse wordt geopend, vroegen we aan de huiskok van Trouw, Karin Luiten, om de leukste kookboeken van het moment op een rijtje te zetten.

De Grote Kleyn

Lees verder na de advertentie

Kloek is een understatement voor deze enorme, lichtblauwe pil van 1008 pagina's. Een genot én een must voor elke kookliefhebber. Hoewel er 125 recepten in staan, is dit naslagwerk vooral een lees- en bladerboek met ongelofelijk veel informatie en anekdotes over alles wat met eten te maken heeft. Van ingrediënten tot etiquette, van health-trends door de eeuwen heen tot lastige etertjes, van Michelinsterren tot de eetbaarheid van pinguins. Met evenveel humor als vakkennis opgetekend. 

Onno Kleyn, De Grote Kleyn, uitg. culinair compendium, uitgeverij Nijgh & van Ditmar, ISBN 9789038803470, € 45,00

© De Grote Kleyn

Solo food

Kookschrijfster Janneke Vreugdenhil maakte van de nood een deugd en verwerkte haar echtscheiding doodleuk in een kookboek vol recepten voor je uppie. De soms wat al te persoonlijke ontboezemingen slaat u lekker over, het gaat om de recepten. Een verzameling voltreffers! Niks geen treurige boel, maar simpele gerechten met een twist die in een handomdraai gemaakt zijn. Ook handig: de verwerking van kliekjes tot geheel nieuwe gerechten, zoals een linzensalade die de volgende dag transformeert tot linzensoep. Solo mag dan het nieuwe samen zijn, dit boek is ook zeer geschikt voor niet-singles. 

Janneke Vreugdenhil, Solofood - 72x koken voor jezelf, uitgeverij Podium, ISBN 9789057598104, € 19,99

© Solo food

Bonen!

2016, het internationale jaar van de boon, loopt alweer op zijn eind, maar dit boek zorgt nog jarenlang voor peulvruchtideeën die verder gaan dan altijd maar weer die eeuwige soep en chili. Leest u even mee? Met bonen maakt u ook pasteitjes, salades, spreads, curry's, stamppotten, balletjes, puree, chutney, stoofpotjes, pannenkoekjes, roerbakschotels, paté, falafel, fritters, sushi, loempiaatjes, quiches, kroketten, burgers, blini's, brood, muffins, cake, pudding, koekjes en chocoladetruffels. Tuurlijk, bonen zijn gezond en duurzaam en perfecte vleesvervanger, en ze kosten ook nog eens drie keer niks, maar ze zijn vooral heel erg lekker. Een kookboek zó bomvol inspiratie kom je zelden tegen. 

Joke Boon, Bonen!, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048829606, € 29,99

© Bonen!

Vers!

Move over, Jamie, hier is the Donal! Het is een raadsel waarom deze jonge, übercharmante en multigetalenteerde Ier nog niet zo bekend is in Nederland. Hij kan vanwege zijn tv-programma's intussen niet meer over straat in Ierland, Engeland (Saturday Kitchen) en Zweden (hij spreekt de taal vloeiend vanwege zijn Zweedse vrouw). Eerdaags verhuist hij met vrouw en onafscheidelijke hond naar Los Angeles om ook daar kookprogramma's op te nemen. Dit is al zijn zesde boek, maar het eerste dat in Nederland uit komt. Vol zelf gefotografeerde no-nonsense gerechten, fleurig maar toch stoer, lekker maar toch gezond. Typisch zo'n boek waar je alles wel uit wilt maken en een cadeautje waar je zowel mannen als vrouwen blij mee maakt. 

Donal Skehan, Vers!, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046821299, € 24,99

© Vers!

All-day breakfast

De auteur heeft net een nieuw kookboek uit, over het trendy eten uit kommetjes, pardon, 'bowls', maar na rijp beraad in deze lijst toch haar boek van vorig jaar: het leukste ontbijtboek ever. Niks geen bammetje hagelslag, maar eggs benedict, American pancakes met maple syrup-boter, wentelteefjes van pain au chocolat, kokos-limoenbrood, ontbijtmuffins met frambozen en nog veel meer verleidelijks. En vooruit, ook volop gezonds met yoghurt, muesli, granola, porridge, smoothies en consorten. Voor wie niet zelf de keuken in wil, staan er achterin ook allerlei adressen voor puike ontbijttentjes, tot in Kopenhagen en New York aan toe. 

Denise Kortlever, All-day breakfast, uitgeverij Unieboek, ISBN 9789000347094, € 20

Karin Luiten verzorgt iedere zaterdag een kookcolumn in het Trouw-magazine Tijd. Daarnaast is ze zelf auteur van 11 kookboeken, waarvan het kinderkookboek 'Lekker Uitpakken' het meest recente is.

© All-day breakfast



Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie