Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kinderombudsvrouw: Luister beter naar voogdijkinderen

Home

redactie

Margrite Kalverboer, kinderombudsvrouw en bijzonder hoogleraar kind, pedagogiek en vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft Marc Dullaert opgevolgd als Kinderombudsman. © ANP

Voogdijkinderen worden te weinig betrokken bij de besluiten die over hen worden genomen. Dit schrijft Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan de verantwoordelijke ministers en instellingen.

In Nederland staan bijna 12.000 kinderen onder volledige voogdij van een gecertificeerde instelling (GI). Het gezag over het kind ligt dan niet bij de ouder, maar bij een voogd die werkzaam is bij de GI. Volgens de Kinderombudsvrouw willen de jeugdbeschermers het beste voor deze kinderen, maar rond besluiten die GI’s over voogdijkinderen nemen, kan veel worden verbeterd.

Lees verder na de advertentie

“Kinderen en jongeren vertellen mij dat ze niet betrokken worden bij besluiten en niet weten welke volwassenen er iets over hun situatie mogen zeggen. Ze hebben het gevoel dat de voogd hen niet genoeg kent om een goed besluit te kunnen nemen. Daarbovenop kunnen zij nergens heen als zij het niet eens zijn met een besluit”, aldus Kalverboer.

De Kinderombudsvrouw wil daarom dat het mogelijk wordt besluiten van GI’s over (door)plaatsing van of zorg voor een voogdijkind te laten toetsen door een onafhankelijke partij.

“Op dit moment kunnen voogdijkinderen, pleegouders of andere personen om het kind heen nergens terecht als zij het niet eens zijn met een besluit. Dit terwijl er voor kinderen met een ondertoezichtstelling verschillende mogelijkheden zijn om besluiten en geschillen voor te leggen aan de kinderrechter. Dit onderscheid is onbegrijpelijk.” Daarnaast roept de Kinderombudsvrouw GI’s op om voogdijkinderen beter te betrekken bij besluiten.

Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) gaat op korte termijn praten met de kinderen en alle ­betrokken instanties over het advies van de Kinderombudsvrouw. ANP

Deel dit artikel