Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kinderen willen Antillen terugzien in Madurodam

Home

Germieke Smits

De door kinderen van St.-Eustatius gemaakte maquettes ©

Bewoners van de Nederlandse gemeente Sint-Eustatius willen dat hun Caribische eiland meer zichtbaar wordt in Nederland. Basisschoolkinderen hebben in samenwerking met ontwerperscollectief Pink Pony Express maquettes gemaakt van bezienswaardigheden op het eiland. De maquettes worden voorgedragen als uitbreidingsvoorstel aan het miniatuurpark Madurodam in Den Haag.

Joris van Dijk, directeur van het park, zegt sympathiek tegenover het project te staan vanwege de Antilliaanse afkomst van familie Maduro. "Maar we kunnen nog geen toezegging doen, omdat we alles zelf willen ontwikkelen", laat een woordvoerder van het park weten.

Over drie weken worden de maquettes naar Nederland verscheept, in januari worden ze tentoongesteld in Den Haag. Ook worden ze gepresenteerd aan koning Willem-Alexander. "De kinderen hebben tekeningen gemaakt van gebouwen die ze bijzonder vonden op het eiland", zegt Jessica Hammarlund Bergmann, een van de organisatoren. "De acht meest getekende gebouwen werden uitgewerkt in maquettes. Daarvan zijn er nu drie door de kinderen gekozen om aan Madurodam voor te dragen: Fort Oranje, de Bethel Methodist Church en de luchthaven."

Pink Pony Express deed onderzoek op het eiland naar aanleiding van wat gebeurde op 10-10-10. Op deze datum werden de eilanden Sint-Eustatius, Saba en Bonaire officieel bijzondere gemeentes van Nederland. Zelfstandig bleven Sint-Maarten, Aruba en Curaçao. Sint-Eustatius is het enige eiland dat niet op democratische wijze voor de nieuwe status heeft gekozen.

Nieuw perspectief
Pink Pony Express wilde weten hoe dat proces precies verlopen is en welke impact het heeft gehad. Bergmann: "We willen de politieke discussie vanuit een sociale hoek bekijken. Europese Nederlanders weten weinig over Sint-Eustatius. Ons doel is het bieden van een nieuw perspectief op de relatie tussen Caribisch Nederland en Europees Nederland."

Het project op Sint-Eustatius is een pilot voor het hele Nederlands-Caribische gebied. Als er interesse blijkt te zijn en als de financiering rond kan komen, wil Pink Pony Express ook op de andere eilanden een project starten.

Lees verder na de advertentie
Bezoekers in Madurodam. © anp

Deel dit artikel