Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kinderen van Hollande boycotten stiefmama

Home

Valérie Trierweiler en Thomas Hollande. © AFP

François Hollande maakt vandaag op Frankrijks nationale feestdag, Quatorze Juillet, de balans op van het begin van zijn mandaat. Er wordt vooral uitgekeken naar wat hij te zeggen heeft over het massaontslag bij Peugeot-Citroën en het rumoer rond zijn partner.

Rain Man, zo werd Hollande deze week in de Britse media bij een bezoek aan Londen genoemd. Omdat het vrijwel altijd regent als de president ergens verschijnt. Vanochtend worden opnieuw buien verwacht tijdens het traditionele militaire defilé op de Champs-Elysées.

Eenmaal weer droog is Hollande hierna live op tv te volgen als hij zich laat interviewen over zijn eerste twee maanden als staatshoofd. Een vraag over zijn privéleven zal hij niet uit de weg gaan. Nu bekend is geworden dat zijn vier kinderen zijn partner Valérie Trierweiler boycotten, kan hij ook moeilijk anders.

De first girlfriend
Zijn oudste zoon Thomas - een 28-jarige advocaat die erg actief was in het campagneteam van zijn vader - haalde eerder deze week hard uit naar de first girlfriend. Hij noemde het 'logisch' dat hij, zijn broer en twee zussen elk contact met haar weigeren sinds Trierweiler hun moeder, Ségolène Royal, aanviel. Trierweiler deed dat vorige maand met een tweet waarin ze de tegenstander van Royal veel succes wenste bij de parlementsverkiezingen.

Thomas verwijt Trierweiler dat ze de spanningen in de familie openbaar heeft gemaakt en zo Hollandes imago van een 'normale president' heeft geschaad. Hollande beloofde dat zijn persoonlijke leven anders dan het geval was bij zijn voorganger Sarkozy, persoonlijk zou blijven. De werkelijkheid bleek weerbarstiger.

Daarbij zet Thomas de vraag over haar rol op scherp. Of Trierweiler is first girlfriend, of ze is journaliste, vindt hij, en in het laatste geval moet ze het bureau en de medewerkers die in het Elyséepaleis tot haar beschikking staan, opgeven.

Peugeot
Er is Hollande veel aan gelegen om er voor te zorgen dat het feuilleton geen vervolg krijgt. Hij zal het waarschijnlijk kort proberen te houden en er de nadruk op leggen dat er veel belangrijker zaken zijn. Zoals het nieuws dat er 8.000 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen bij Peugeot-Citroën.

Het bedrijf Peugeot Société Anonyme, oftewel 'PSA', is de eerste sociale test voor Hollande, die vaak gewezen heeft op de onmacht van de vorige regering als er fabrieken sloten of vertrokken naar lagelonenlanden. Nu al is duidelijk dat hij, behalve aandringen op een correcte uitvoering van het sociaal plan, weinig kan doen. PSA kwam juist in de problemen doordat het nog veel in Frankrijk produceert en te veel gericht is op de Europese markt waar de verkoop van auto's scherp is gedaald. Ook hier stuit Hollande op de realiteit.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie