Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kinderen uit beschermende gezinnen vaker slachtoffer van pesten

Home

Redactie

© ANP XTRA

De opvoedstijl van ouders heeft effect op het feit of kinderen op school worden gepest, of zich juist ontwikkelen tot pestkop. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Dieter Wolke aan de Britse Universiteit van Warwick.

Kinderen onder elkaar kunnen meedogenloos zijn. En kinderen die niet hebben geleerd voor zichzelf op te komen kunnen al snel het slachtoffer worden van pestgedrag. Maar welke factoren scheiden de pesters van de slachtoffers? Wolke ontdekte dat de opvoedstijl van de ouders van wezenlijk belang is bij de sociale ontwikkeling van een kind. Hij onderscheidde de opvoedstijlen verwaarlozing, mishandeling, slecht aangepast, overbeschermend, communicatief, warm, betrokken en superviserend.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie 70 onderzoeken in de periode 1970-2012, waaraan gezamenlijk meer dan 200.000 kinderen meededen. Kinderen die erg beschermend werden opgevoed hadden meer kans om gepest te worden dan kinderen die hun eigen boontjes moesten doppen, maar wel thuis de juiste begeleiding kregen. Kinderen met autoritaire opvoeders of die thuis veel negatieve feedback krijgen hebben een iets hogere kans later pestkoppen te worden.

De kinderen uit gezinnen met duidelijke regels, maar met een goede communicatie en die met liefde en warmte werden opgevangen kregen de beste kansen om de conflicten met leeftijdsgenoten zelf op te lossen. Op die manier leren ze zich manifesteren in een groep en zichzelf te verdedigen.

Effecten in het volwassen leven
Pesten is een wereldwijd probleem. Jaarlijks wordt ongeveer 30% van de scholieren gepest. Kinderen die vroeger gepest zijn hebben in hun volwassen leven meer kans op lichamelijke klachten, depressies en angststoornissen.

Voor het ontwikkelen van anti-pestprogramma's is het belangrijk inzicht te krijgen hoe opvoedstijlen en ouder-kind relaties invloed hebben op de sociale ontwikkeling van kinderen. Volgens de onderzoekers is het van belang dat gezinnen al voordat de kinderen naar school gaan begeleiding krijgen om pesten te voorkomen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie