Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kind doet moderne ouders in traditionele rol schieten

Home

(TROUW)

De komst van het eerste kind zet het leven op z'n kop. En bovendien schieten pa en ma plots in een traditionele rolverdeling, hoe modern en geëmancipeerd ze ook zijn.

"De opvattingen over gezin en familie veranderen niet, de taakverdeling tussen mannen en vrouwen wijzigt ingrijpend als er een baby komt", constateert sociologe Katia Begall, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Goethe Universiteit in Frankfurt.

Jonge moeders nemen een groter deel van het huishouden en de zorg op zich, gaan minder (betaald) werken, terwijl vaders zich juist meer op werk richten, schrijft Begall in demografisch tijdschrift Demos. Bekend is dat veel jonge moeders - en soms ook vaders - parttime gaan werken.

Internationaal onderzoek wijst er ook op dat Nederlandse vrouwen gemiddeld twee uur per dag meer besteden aan koken, schoonmaken en zorg dan de gemiddelde Nederlandse man. Maar het opzienbarende is dat kersverse ouders niet handelen naar hun eigen normen en zich in de praktijk meer traditioneel gaan gedragen.

Begall vergeleek hiervoor kinderloze stellen met moderne opvattingen over de rolverdeling en gelijkgezinde ouders van jonge kinderen. De eerste groep slaagt er volgens haar 'aardig' in het werk - betaald of onbetaald - gelijk te verdelen. Maar bij de jonge ouders raakt dit na de geboorte van de eersteling uit balans, vooral bij de moeders.

Onderzoek leert dat het in Zweden na vier jaar weer goed komt. Of dat ook geldt voor jonge gezinnen in Nederland waar vrouwen in deeltijd blijven werken, moet toekomstig onderzoek uitwijzen, aldus Begall.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel