Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kim Jong-un ontmoet Xi en is 'bereid tot denuclearisatie'

Home

Redactie

Kim Jong-un en zijn vrouw Ri Sol-ju (links) poseren samen met de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan (rechts). Tijdens het bezoek woonden Kim en Xi onder meer een banket bij in de Grote Hal van het Volk, aan het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. © AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft van zondag tot woensdag een onofficieel bezoek aan China gebracht. Daar heeft hij een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. Dat hebben het Chinese staatspersbureau Xinhua en het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bevestigd.

Het was het eerste bezoek aan het buitenland van Kim Jong-un sinds hij in 2011 aan de macht kwam. Hij reisde net als zijn vader Kim Jong-il naar China in een speciale gepantserde trein, en is inmiddels teruggekeerd naar Noord-Korea.

Lees verder na de advertentie

De twee leiders hadden een ontmoeting in de Grote Hal van het Volk in Peking, meldt Xinhua. Tijdens de gesprekken deed Xi vier voorstellen voor het verbeteren van de relatie met Noord-Korea. Kim heeft de Chinese president volgens de Chinese staatsmedia laten weten dat hij bereid is tot denuclearisatie op het Koreaans schiereiland en een ontmoeting met de VS.

"Het probleem van de denuclearistie van het Koreaanse schiereiland kan opgelost worden als Zuid-Korea en de Verenigde Staten met welwillendheid op onze inspanningen reageren en een stemming van vrede en stabiliteit creëren, terwijl ze zelf progressieve en gelijktijdige maatregelen nemen voor de verwezenlijking van vrede", aldus Kim.

Dialoog

China zou president Trump afgelopen dinsdag al op de hoogte gebracht hebben van het geheime bezoek via een briefing, die een persoonlijke boodschap van de Chinese president Xi Jinping bevatte voor president Trump. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in het Witte Huis, dat laat weten dat de 'strategie van druk opvoeren het gewenste effect heeft en de juiste atmosfeer creëert voor dialoog met Noord-Korea.'

Over een bezoek van Kim Jong-un aan China staken al geruchten de kop op na de aankomst van een speciale trein maandag in Peking. De trein was zondag via de grensstad Dandong China binnengereden vanuit Noord-Korea. Tot nu kwam er echter geen officiële bevestiging van het bezoek. 

Meer weten over de trein van Kim Jong-un? Met een topsnelheid van 60 kilometer per uur is de trein van de Noord-Koreaanse dictator niet het meest efficiënte transportmiddel, maar Kim Jong-un hoeft zich niet te vervelen. In de 22 wagons kan hij gebruik maken van vergaderruimtes, restaurants en slaapkamers, van hightech communicatiemiddelen en alle mogelijke luxe.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft van zondag tot woensdag een onofficeel bezoek aan China gebracht. © REUTERS
© REUTERS

Deel dit artikel