Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kijker grote verliezer na wanvertoning Frankrijk in Spaanse 'trainingspartij'

Home

© epa
Update

Ook Frankrijk heeft geen einde kunnen maken aan de Spaanse hegemonie in het internationale topvoetbal. De ploeg van bondscoach Laurent Blanc had zaterdagavond in de kwartfinales van het EK weinig in te brengen bij de titelhouder, die in Donetsk met 2-0 won in een teleurstellende wedstrijd.

Voor Frankrijk was het de eerste nederlaag tegen Spanje ooit in een serieuze wedstrijd. Jubilaris Xabi Alonso (100 interlands) bracht beide treffers op zijn naam. Compact spelen, geduld tonen en op de juiste momenten de eigen wapens inzetten. Op die manier dacht Blanc enige kans te maken in de Donbass Arena.

De Franse oud-international koos tevens voor een wat meer behoudende tactiek, met liefst vier wijzigingen ten opzichte van de mislukte groepswedstrijd tegen het uitgeschakelde Zweden (0-2). Ook Spanje had een aanvallende concessie gedaan. Centrumspits Fernando Torres (Chelsea) moest zijn plaats weer afstaan aan Cesc Fabregas, de offensieve middenvelder van Barcelona. Daardoor speelde de titelverdediger zonder uitgesproken aanvaller, evenals in de eerste groepswedstrijd tegen Italië (1-1).

Veel maakte het in de eerste helft allemaal niet uit. Spanje was oppermachtig tegen het inzakkende Frankrijk, dat een opvallend tamme indruk maakte. De ploeg van Blanc leek bevangen door de angst voor een flink pak slaag. De manschappen van bondscoach Vicente del Bosque grossierden in balbezit, maar het tempo in de combinaties liet te wensen over. Zeker na de rake kopbal van Xabi Alonso in de 19de minuut, na knap voorbereidend werk van linksback Jordi Alba, tikte Spanje de bal zonder veel Frans verzet een beetje doelloos rond.

Na de pauze toonde Frankrijk iets meer lef, ook met dank aan het lankmoedige Spanje dat door balverlies bij Sergio Busquets zichzelf een paar keer in de problemen bracht. Van met name Franck Ribéry ging meer dreiging uit, maar de Franse vedette kon het verschil niet maken.

Ook met een extra aanvaller, Jérémy Ménez, wilde het niet lukken. Spanje, met Torres als invaller, speelde het duel zonder veel franje uit. Uit een goedkope strafschop besliste Xabi Alonso in de extra tijd het saaie duel. Wellicht dat Portugal woensdag, opnieuw in Donetsk, de hautaine titelverdediger in de halve finales wel wil en kan aanpakken.

Lees verder na de advertentie
© getty
© getty
© afp
© epa
© epa
© ap
© reuters
© afp

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie