Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kiezers vinden huidig kabinet niet een van de sterkste

Home

Redactie

Premier Mark Rutte (R) tijdens de start van het tweedaags VVD-congres. © anp

Van de kiezers is 10 procent het eens met premier Mark Rutte dat het huidige kabinet een van de sterkste kabinetten is van na de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Rutte poneerde de stelling vrijdag bij het begin van een VVD-congres in Maarssen. De Nederlanders denken daar echter anders over. De meesten (17 procent) noemen namelijk Paars 1. Dat was het eerste kabinet-Kok van PvdA, VVD en D66, dat zat van 1994 tot en met 1998.

De keuze voor Paars 1 komt vooral door de kiezers van PvdA en D66. Stemmers op de VVD noemen het kabinet van Jan Peter Balkenende ( 2003-2006). Verder vinden CDA-kiezers Lubbers 1(1982-1986) veruit het sterkst en die van de SP het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Stemmers op de PVV houden het op het kabinet Rutte-1, blijkt verder uit de peiling. De PVV was gedoogpartner van die regering.

Wim Kok en Ruud Lubbers worden gezien als de beste naoorlogse premiers (17 procent). Rutte staat met 7 procent op de 5e plaats, na Willem Drees en Joop den Uyl.

In de peiling van deze week verliest de PvdA 2 zetels. De partij komt daarmee op 18 zetels in de Kamer, 20 minder dan in werkelijkheid. Een van de zetels gaat naar de PVV, die nu met 28 de grootste blijft. Dat zijn er 13 meer meer dan bij de laatste verkiezingen. De andere zetel gaat naar de Partij voor de Dieren, die nu op 4 staat, 2 meer in vergelijking met de Tweede Kamer.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel