Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

KGB liet in 1970 lijk Hitler verbranden

Home

BONN (AP, AFP) - De KGB heeft in 1970 de lijken van Adolf Hitler, diens vrouw Eva Braun en Joseph Goebbels en zijn gezin laten verbranden. In Moskou liggen nog beenderen en een deel van de kaak van Hitler.

Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel. Het tijdschrift baseert zich op geheime documenten en een interview van 'Spiegel-TV' met de vroegere KGB-chef in de DDR, Sergej Aleksandrovitsj Konratsjov.

Tot 1970 hadden de Sovjets de stoffelijke resten van Adolf Hitler in Duitsland bewaard. In dat jaar besloten zij de stoffelijke resten te verbranden en de as te verspreiden. Dat gebeurde op aandringen van de leider van de Russische geheime dienst KGB, Joeri Andropov, die vreesde dat Hitlers stoffelijke resten anders voorwerp van verering zouden worden.

Der Spiegel publiceert deze week een brief van Andropov uit maart 1970 aan de toenmalige secretaris-generaal van de Russische Communististische Partij, Leonid Brezjnev. Daarin schrijft Andropov (die Breznjev in november 1982 zou opvolgen) dat de lijken van Hitler, zijn geliefde Eva Braun, minister van propaganda Joseph Goebbels, diens vrouw en kinderen in februari 1946 op het terrein van het Russische garnizoen in Magdeburg zijn begraven.

Het terrein moest in 1970 worden overgedragen aan de autoriteiten van de DDR. Om te vermijden dat de lijken zouden worden ontdekt, stelde de KGB-leider voor de resten te verbranden. “Deze operatie zal onder strikte geheimhouding worden uitgevoerd (door een eenheid van de KGB) en moet alleen in geheime rapporten worden vermeld”, schrijft de KGB-leider.

Volgens Der Spiegel hadden adviseurs Andropov gewaarschuwd dat de stoffelijke resten van Hitler gevaarlijke voorwerpen van verering zouden kunnen worden voor neo-nazi's, als de Sovjets die niet meer zouden beheren. Het blad schrijft dat het ook het proces-verbaal van de KGB bezit, waarin de geheime dienst schrijft dat de resten “met de geschikte technologie” zijn verbrand. Ze resten waren in vijf munitiekisten opgeborgen. De as van Hitler en de anderen is verstrooid.

Tot een jaar geleden gingen historici ervan uit dat het lijk van Hitler, die met Braun op 30 april 1945 zelfmoord pleegde in zijn bunker in Berlijn, nooit was teruggevonden. Verscheidene getuigen hebben echter gezegd dat Hitler in Magdeburg was begraven. De ontdekking vorig jaar van beenderen in de straat waaraan het garnizoen lag, deed de discussie over wat er na de oorlog met het lijk van Hitler was gebeurd, opleven.

Deel dit artikel