Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Keurmerk garandeert betrouwbaarheid datingsites

Home

Gerline van der Giessen

© RTL Nederland

Nepprofielen en onduidelijke abonnementsvoorwaarden op datingsites zijn vanaf vandaag verleden tijd. Met het Keurmerk Veilig Daten wil de Consumentenbond oplichting tegengaan. Ook moeten de websites goed bereikbaar zijn voor klachten.

Het keurmerk Veilig Daten is in het leven geroepen om gebruikers te verzekeren dat de datingsite betrouwbaar en klantvriendelijk is. Dat is hard nodig, omdat er de afgelopen jaren veel sites zijn bijgekomen, zegt Lex Boost van datingsite Pepper. "Er is een wildgroei ontstaan met meer dan 500 datingsites. Die zijn niet allemaal even netjes, dus het is goed om het kaf van het koren op deze manier te kunnen scheiden."

De negen aangesloten sites hebben gezamenlijk verschillende afspraken gemaakt. De bureaus moeten goed bereikbaar zijn voor klachten van gebruikers en ook de voorwaarden rondom abonnementen worden aangescherpt. "Gebruikers kunnen hun profiel snel verwijderen en op de website staat duidelijk vermeld hoeveel een abonnement kost en hoe je die kunt opzeggen."

Optreden tegen oplichters
Een ander belangrijke voorwaarde om het keurmerk te mogen hanteren, is het optreden tegen oplichting. Pepper: "Elk profiel wordt bij ons handmatig gecontroleerd en zodra we zien dat er meerdere profielen met dezelfde naam of foto zijn aangemaakt, verwijderen we het. Uit betalingen met creditcards kunnen we ook veel opmaken."

Toch blijft het lastig om alle fraudeurs op te sporen. "Mensen die kwaad willen, gebruiken slimme trucs en bouwen eerst een band op met iemand. Zo ken ik een verhaal van een Amerikaanse jongen die na een aantal emails met een meisje opperde om naar Nederland te komen. Op het vliegveld belde hij haar dat zijn portemonnee was gestolen en of zij geld over wilde maken voor een ticket. Dat soort situaties blijven lastig te voorkomen."

De datingsites die het keurmerk in januari krijgen zijn Lexa, Relatieplanet, Pepper, PARSHIP, Match4me, e-Matching, Paiq, 50plusmatch en eDarling.

Deel dit artikel