Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Keulen herstelt na 400 jaar heksen in ere

Home

© Thinkstock

De gemeenteraad van Keulen heeft donderdag de heksenprocessen in de West-Duitse stad veroordeeld en alle veroordeelden in ere hersteld. In totaal zijn 4 eeuwen geleden in Keulen wegens hekserij 38 doodvonnissen voltrokken.

De slachtoffers waren 34 vrouwen, drie mannen en een jongen. Een meisje van 8 jaar, die ook tot heks was verklaard, werd uit Keulen verbannen.

In heel Duitsland zijn naar schatting 25.00 tot 30.000 mannen en vrouwen wegens hekserij en toverij ter dood veroordeeld. Het bekendste slachtoffer in Keulen was de rijke Katharine Henot (circa 1570-1627), die een eigen bedrijf had.

Zij schreef vanuit de gevangenis ontroerende brieven waarin zij haar onschuld betuigde. Ondanks zware folteringen legde zij geen bekentenis af, maar zij werd toch ter dood veroordeeld en gewurgd.

De protestantse geestelijke Hartmut Hegeler heeft zich voor de rehabilitatie van de heksen ingespannen. Hij hoopt dat er in de dom van Keulen eens een mis wordt opgedragen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de heksenvervolging.

Deel dit artikel