Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ketelkost uit Boston, natuurlijk met kabeljauw

Home

Janny de Moor

© ThinkStock
Recept

Boston chowder uit New England. Daar weet iedereen meteen waar het over gaat. Chowder, van het Franse woord 'chaudière', soepketel, is afgezien van de corn chowder (maïssoep) altijd een vissoep. En omdat er Boston bij staat, is het soep van kabeljauw. 

Daar houden ze van heel de vis. De tongetjes eten ze gebakken en ook de wangetjes, zelfs de totale kop wordt met vreugde opgepeuzeld. Doen de meeste mensen hier niet meer. Vroeger gerust.

Lees verder na de advertentie

In de eerste druk van het kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool staat een recept 'lipjes en keeltjes' en dat gaat over kabeljauw. Zelf geef ik hier de voorkeur aan filet, want graten zijn een beetje moeilijk uit een soep te vissen, weet ik sinds we ooit Koreaanse vissoep kregen voorgeschoteld. Doe dat maar eens netjes.

Die filet heeft ook nog het voordeel dat je altijd de ingrediënten voor deze soep in huis kunt hebben: diepgevroren vis en diepgevroren mosselen. Amerikanen brokkelen de crackers graag in de soep.

Ingrediënten voor twee

1 eetlepel boter
1 gesnipperde ui
4 stengels bleekselderij
1 groene paprika
1 grote vastkokende aardappel
50 gram tarwebloem
400 ml water
400 ml melk
2 theelepels worcestershiresaus
2 theelepels tabascosaus
1 theelepel tijm
zout
400 g kabeljauw- filet (diepvries)
handje gekookte mosselen (diepvries)
tijm, peterselie

Erbij

Cream crackers

Bereidingswijze 

De boter smelten in een soeppan. Daarin de ui op laag vuur glazig fruiten (niet bruin!). Aardappel schillen, blokjes maken. Groenten wassen en kleinsnijden. Omscheppend laten meebakken met de uiesnippers.

De bloem goed erdoorheen mengen. Als het wit is verdwenen, het water bij beetjes heftig roerend toevoegen op wat hoger vuur. Zodra zich een saus heeft gevormd de melk op dezelfde manier toevoegen tot de saus weer gaat pruttelen.

Worcester en Tabasco plus tijm erbij met zout naar smaak. Zachtjes koken onder deksel tot de aardappelblokjes gaar zijn (circa 20 minuten), daarbij geregeld roeren om aanzetten te voorkomen.

De drooggedepte (ontdooide) vis in stukken in de soep leggen, 5 minuten tegen de kook aan houden. Bestrooien met (onder de hete kraan ontdooide) mosselen, tijm en fijngesneden peterselie. Crackers, zout en sauzen op tafel.

Menusuggestie. Na: witte druiven.

Lees hier meer recepten van Trouw.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie