Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kerstverhaal Pippi Langkous ontdekt

Home

Een tot nog toe onbekend verhaal van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, die bijna een jaar geleden op 94-jarige leeftijd overleed, is gevonden in de Koninklijke Bibliotheek van Stockholm. Dat heeft de secretaresse van de Astrid Lindgren Vereniging, Lena Törnquist, bekendgemaakt.

Törnquist trof het verhaal, 'Pippi Langkous viert Kerstmis', zelf aan, toen zij in de bibliotheek op zoek was naar fotomateriaal voor een tentoonstelling van de illustraties in de boeken van Lindgren. Die expositie zal in januari geopend worden.

Het korte verhaal gaat over drie kinderen die een eenzame en ongezellige kerst tegemoet gaan, omdat hun vader voor zijn werk op zee is en hun moeder in het ziekenhuis ligt. Maar dan komt Pippi Langkous binnenstormen, met paard, aap, een kerstboom én cadeaus, en worden de feestdagen toch nog leuk.

Het verhaal werd in 1949 gepubliceerd in een tijdschrift voor kinderen, op de achterkant van een zelfmaakpop van Pippi Langkous. Omdat veel kinderen in het verhaal hebben geknipt, bestaan er waarschijnlijk nog weinig versies van. ,,Ik had nog nooit van dit verhaal gehoord, terwijl ik al dertig jaar voor de vereniging werk, en ook de familieleden van Astrid Lindgren kenden het niet'', zei Törnquist.

Astrid Lindgren groeide op in een boerengezin. Na de middelbare school had ze verschillende baantjes als secretaresse, onder andere bij een uitgever van kaarten en boeken, waar ze werkte voor Sture Lindgren. Ze trouwden in 1931 en kregen twee kinderen. In 1944 schreef ze haar eerste boek; een jaar later brak ze door met een boek over de avontuurlijke Pippi Langkous.

Vanaf 1946 werkte Lindgren als redactrice bij haar uitgever, terwijl ze daarnaast schreef. In 1970 ging ze met pensioen, maar ze bleef doorschrijven. Ze schreef ongeveer 80 boeken, die in 76 talen vertaald zijn en waarvan ongeveer 80 miljoen exemplaren verkocht zijn. Lingren overleed 28 januari van dit jaar in een verpleeghuis in Stockholm.

Deel dit artikel