Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kerstboomstam

Home

Henja Schneider

Een alternatieve Bûche de Noël, gemaakt van uiterst traditionele ingrediënten. Deze 'kerstboomstam' moet ruim van tevoren gemaakt worden en is ook nog eens heel eenvoudig te maken. Tenminste, als u niet roomser bent dan de paus en net als elke rechtgeaarde Fransman een pot of blik kastanjepuree gebruikt, en niet per se zelf kastanjes wilt gaan zoeken, pellen, koken en pureren. Ook niet echt moeilijk, maar wel tijdrovend. Als u toch iets 'natuurlijks' wilt, verzamel dan mooie, gave hulstblaadjes.

Bestrijk ze met gesmolten chocola (puur, melk of wit), laat ze opstijven, plak er een paar rode suikerballetjes op en u hebt de fraaist denkbare garnering, compleet met bladnerf, van uw kerstboomstam.

Veel boodschappen hoeft u niet te doen:

200 g pure chocola (of meer, voor de hulstblaadjes),

125 g boter,

100 g poedersuiker,

1 zakje vanillesuiker of een paar druppels vanille-essence,

2 eetlepels cognac of rum,

blik kastanjepuree van 450 g,

potje crème fraîche.

Breek 50 g van de chocola in stukjes en smelt ze met de boter au bain marie (zorg dat het borrelende kokende water in de pan de onderkant van de kom die in de pan hangt, niet raakt). Klop regelmatig met een vork tot chocola en boter gesmolten zijn.

Doe de kastanjepuree in een kom, roer er de suiker en vanille(suiker) door en vervolgens het gesmolten chocola-en-botermengsel. Klop tot de massa licht en romig wordt en roer er dan de cognac of rum door. Bekleed een cakevorm met een vel bakpapier dat flink over de rand hangt. Schep er de kastanjecrème in (wiebel een beetje met de vorm zodat er geen luchtbellen in achterblijven) en vouw het bakpapier dicht tot een pakje. Zet de boomstam ten minste 5 uur in de koelkast om op te stijven.

Smelt de rest van de chocola au bain marie en klop er de crème fraîche door tot het mengsel glad en glanzend is. Haal de boomstam voorzichtig uit z'n verpakking en leg hem op een schaal. Bedek hem met het chocolademengsel en fröbel wat met een vork om effect van ruwe bast te krijgen.

Versier hem met één of meer hulstblaadjes en zet hem weer minstens 2 uur in de koelkast om hem op te laten stijven.

Deel dit artikel