Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kerncentrale Borssele in 2033 definitief dicht

Home

(Novum) - De kerncentrale Borssele gaat in 2033 definitief dicht. Dat is vrijdag vastgelegd in een convenant, dat onder anderen is getekend door staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA). In de overeenkomst is bepaald dat de kerncentrale tot de 25 procent veiligste kerncentrales van de Westerse wereld moet behoren.

Verder is afgesproken dat de centrale in 2033 'onverbiddelijk' wordt gesloten en direct wordt ontmanteld. De kernreactor moet daarbij 'duurzaam' worden opgeruimd. In ruil voor de langere opening van Borssele investeren de aandeelhouders Essent en Delta samen 250 miljoen euro in projecten voor duurzame energie, zoals energiebesparing en biobrandstoffen.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer diende eerder deze maand een motie in om sluiting van de centrale te vervroegen naar 2013. De motie werd afgewezen en een kleine Kamermeerderheid steunde het voorstel van de staatssecretaris om de centrale de komende 27 jaar open te houden.

Het kwart miljard euro dat de energiebedrijven investeren, komt bovenop de al eerder door de overheid gereserveerde 250 miljoen euro. Dat geld zou bij een gedwongen sluiting van de kerncentrale in 2013 nodig zijn geweest voor een schadevergoeding aan de aandeelhouders.

Deel dit artikel