Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kerken gaan samen het lot van Syrische christenen op de kaart zetten

Home

Robin de Wever

Kerst in Damascus, vorige maand. © afp

Nederlandse kerkgenootschappen roepen hun achterban de komende maanden op meer aandacht te besteden aan het lot van Syrische en Iraakse christenen. Bid voor hen, preek over hen en verdiep je in hun situatie, vragen ze aan gemeenten en parochies door het hele land.

Het appèl is onderdeel van een interkerkelijke campagne die gisteren van start is gegaan, 'Hoop voor de Kerk in Syrië en Irak'. Tussen nu en eind mei kunnen lokale gemeenschappen van de protestantse kerk, de rooms-katholieke kerk en een aantal kleinere kerkverbanden een pakket aanvragen met onder meer een knipselmap en voorbeden. Dominees en priesters kunnen de artikelen uit die knipselmap bijvoorbeeld gebruiken als inspiratie voor hun preken.

Een groep experts op het gebied van Syrië en Syrische kerken staat klaar om door het land lezingen te geven. Op 28 mei culmineert de actie in een gezamenlijke 'manifestatie'. Hoe die eruit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt er een oecumenische viering en een bijeenkomst buiten de kerk. Mogelijk is er eind april een gezamenlijke 'actiezondag'.

'We zijn vooral bezig met gevolgen voor ons eigen land'
De kerken hopen zo Syrische christenen een hart onder de riem te steken, vertelt Geert van Dartel, een van de organisatoren. "Niet dat kerken zich nu niet met de oorlog bezighouden. Ze zijn volop actief in en rond asielzoekerscentra. Maar we hebben wel begrepen van Syrisch-orthodoxe christenen die zich nog in de regio bevinden, dat zij zich verlaten voelen. Ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. Hier in Nederland zijn we vooral bezig met het effect dat de oorlog heeft op ons eigen land."  

De campagne wordt gesteund door onder meer de Raad van Kerken, de evangelische netwerkorganisatie MissieNederland en de hulporganisatie Open Doors, die strijdt tegen christenvervolging.  

Als kerkgangers zich na een preek of lezing geroepen voelen om te doneren aan een hulporganisatie, is dat prachtig, vindt Van Dartel. "Maar daar is het ons niet primair om te doen. We willen vooral bewustzijn creëren. De meeste Nederlandse christenen weten bijna niets van Syrische en Iraakse kerken, laat staan van hun dramatische situatie. Het christendom wordt daar met uitsterven bedreigd. Door de oorlog zijn de christelijke gemeenschappen gedecimeerd. Als we die mensen een gezicht geven, zijn mensen ook meer geneigd zich om hen bekommeren."

Deel dit artikel