Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kerken faalden bij genocide Rwanda

Home

Van onze kerkredactie

AMSTERDAM - De in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie African Rights confronteert de assemblee van de Wereldraad van kerken met een vernietigend rapport. Het optreden van de kerken in het algemeen en de deelname van individuele protestantse en katholieke geestelijken in het bijzonder aan de genocide in Rwanda, voorjaar 1994, heeft gefaald.

De organisatie, die sinds 1994 de moordpartijen in Rwanda en de oorzaken van dat geweld onderzoekt, roept met name de protestantse kerken op om de gewelddadige gebeurtenissen van toen opnieuw aan een onderzoek te onderwerpen. De oproep is gericht aan de anglicanen, de methodisten, baptisten, presbyterianen en zevendedagsadventisten.

Concreet stelt de organisatie voor dat de kerken standaardprocedures ontwikkelen, onder auspiciën van de Wereldraad of individueel, die garanderen dat geestelijken, die beschuldigd worden van betrokkenheid bij de volkerenmoord, gehoord worden en worden onderworpen aan een rechtsgang, voor een civielrechtelijk of kerkelijk hof. Ten aanzien van de katholieke geestelijkheid, die veruit in de meerderheid is in Rwanda, is reeds een eensluidende oproep gedaan aan paus Johannes Paulus II, aangevuld met het verzoek de resultaten van het gevraagde onderzoek openbaar te maken.

Het rapport van African Rights bevat gedetailleerde beschrijvingen van deelname van geestelijken aan het bloedbad onder Tutsi's en Hutu's.

Deel dit artikel