Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kekke koffiebeker klotst niet, maar koelt wel snel af

Home

ROBIN VAN WECHEM

Hij ziet er hip uit en is goed voor het milieu, claimen zijn ontwerpers. De herbruikbare Joco-beker is geschikt voor het meenemen van koffie, thee, smoothies of andere drank. Het kekke ding is van glas, heeft een rubberen ring en een deksel om morsen tegen te gaan. De ideale vriend voor onderweg of het zoveelste groengetinte hebbeding?

Elke dag worden wereldwijd 2,25 miljard kopjes koffie gedronken, stelt Joco op de website. Alleen Starbucks overhandigt zijn klanten op jaarbasis al 2,5 miljard papieren wegwerpbekertjes. Dat is onnodig, want je kunt ook je eigen beker meenemen, vinden ze bij Joco. De voordelen van de Australische meeneemmok zijn legio. Het borosilicaat glas is lichtgewicht, hittebestendig, isoleert en geeft geen smaakjes af aan de inhoud.

De bekers zijn barista-proof, wat betekent dat ze recht onder een espressoapparaat passen en niet overstromen bij een latte machiato. De kartonnen verpakking is, heel verantwoord, herbruikbaar als pennenhouder of kruidenpotje. En het glas, de rand en het deksel zijn los van elkaar verkrijgbaar, zodat breken of kwijtraken niet betekent dat je een heel nieuw product moet kopen.

Wat betreft gebruiksgemak zijn de meningen verdeeld. Op Amazon krijgt de Joco-beker gemiddeld vier sterren (op basis van 38 reacties), maar er zijn kritische kanttekeningen. De rubberen ring houdt voor sommige gebruikers de warmte van het glas niet genoeg tegen, terwijl de inhoud voor anderen juist te snel afkoelt. Het glas moet voorkomen dat drankjes een ongewenst smaakje krijgt, maar het deksel geeft een siliconenlucht af die niet verdwijnt, schrijven E. Johnson en K. Thompson. Sean Ullrich raadt mensen aan om een lichtgekleurde variant te kopen, omdat het plastic van zijn zwarte deksel snel gebruikssporen heeft opgelopen en 'schilfert'.

Het deksel van de mok is van bpa-vrij materiaal, maar wat dat precies is, is onduidelijk. Bpa zit in allerlei soorten plastic en is een hormoonverstorende stof. Als het in verpakkingsmateriaal zit - zoals de coating van een blikje of een plastic fles of deksel - kan het lekken in het voedsel of de vloeistof die het omhult. In Europa en Canada is de stof inmiddels verboden in babyflessen. Toch zijn sommige bpa-vrije plastics ook schadelijk, meldde de Plastic Soup Foundation in maart. Het is dus niet zonder meer te zeggen dat het plastic dat Joco gebruikt ook daadwerkelijk veilig is.

Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ziet de meerwaarde van de glazen meeneembekers niet helemaal. "Wat voegt dit product toe aan de bestaande systemen van thermosbekers voor onderweg? Glas lijkt me nogal breekbaar en bovendien moet je de beker de hele dag meenemen in je tas. De draagrand beschermt tegen de hitte maar het glas koelt snel af, dus koffie zal niet lang warm blijven. Als je de beker laat vullen bij Starbucks, weet ik niet of ze akkoord gaan, want dan kunnen ze de kwaliteit van hun product niet garanderen."

Dat laatste blijkt niet het geval. Starbucks moedigt klanten juist aan hun eigen beker mee te nemen en geeft ze daarvoor een korting van 30 cent per drankje, e-mailt de persmedewerker. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen laat weten dat reizigers op stations nog nauwelijks met hun eigen beker aan komen zetten. Het bedrijf verwacht wel dat die vraag in de toekomst zal groeien en gaat daarom binnenkort een test doen met het gebruik van hervulbare bekers.

Maar is een hervulbare beker wel echt beter dan een wegwerpbeker? Volgens De Waart ontloopt het elkaar amper als je het in beide gevallen zo milieuvriendelijk mogelijk doet. "Dat houdt in dat de wegwerpbekertjes van plastic zijn en worden gerecycled en dat de hervulbare beker moet worden afgewassen in een afwasmachine, en niet met de hand onder stromend warm water. Als aan een van beide opties niet wordt voldaan, is de ander automatisch duurzamer."

De Joco-mok is voor onderweg waarschijnlijk milieuvriendelijker dan een wegwerpbeker, zegt ze. "Wegwerpbekertje op het station zijn vaak van papier. Papieren wegwerpbekers kunnen nog niet worden gerecycled, hoewel sommige fabrikanten dat wel beweren. De plastic coating aan de binnenkant verstoort namelijk het recyclingproces. Om dezelfde reden kan niet-verpakkingsglas niet in de glasbak. Dat is weer een mogelijk nadeel van de Joco. Als het glas kapot gaat, kan het niet worden gerecycled."

De Joco-bekers zijn te koop via www.herbruikbarekoffiebekers.nl en www.waterflessenwinkel.nl. Een beker van 340 milliliter kost euro 23,95, een van 454 milliliter euro 24,95.

kritische blik op producten en diensten

Deel dit artikel