Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kattenexpert zit nu op de hei achter de poema aan

Home

Van onze verslaggeefster

De jacht op de poema gaat door, nu met hulp van roofkattenexpert Stichting Pantera.

Donderdag besloot burgemeester R. Robbertsen van Ede de hulp in te roepen van de Friese roofdierenopvang Pantera. Directeur Arno van der Valk begreep al niet waarom de politie zijn expertise had geweigerd.

,,Het kost tijd om van alle hulpaanbiedingen het kaf van het koren te scheiden'', werpt de politiewoordvoerder tegen. ,,De een biedt honden uit Canada aan die gespecialiseerd zijn in het opspeuren van poema's. De ander weet een geruisloze helikopter waarvandaan je laag bij de grond kunt schieten. We werken alleen met een solide onderneming.''

Gisteren zijn de verzorgers van Pantera met hun camper vertrokken naar de Ginkelse Hei. ,,Daar staat ook de kooi in'', zegt een medewerker. De poema is donderdag nog gesignaleerd en sporen bevestigden dat. Meteen doodschieten hoeft niet meer: het blijkt toch mogelijk om met een verdovingspistool van verder weg te schieten, zodat het leven van de schutter niet in gevaar komt. Ouwehands Dierenpark in Rhenen wil de poema opvangen.

Pantera krijgt voorlopig tot dinsdag de tijd. Zondag staan ze alleen standby, want de christelijk getinte gemeente Ede 'respecteert die vrije dag', zegt de voorlichtster. ,,Maar we komen meteen in actie als iemand belt dat hij het dier net op die plaats heeft gezien.''

Over de alternatieve methode wil Pantera in het belang van de jacht weinig kwijt. Het dier heeft rust nodig, legt de politiewoordvoerder uit. ,,Hoe meer details bekend zijn, hoe spannender mensen het vinden om met verrekijkers naar het gebied te komen. Dat moeten we niet hebben.'' De gemeente vraagt wandelaars en fietsers om niet van de bestaande paden te wijken en 's nachts weg te blijven, omdat de poema levensgevaarlijk kan zijn. Boetes uitdelen vindt de politie toch niet nodig.

Deel dit artikel