Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Karzai wil buitenlandse troepen weg van het platteland

Home

Afghaanse politie in Herat. © afp
Update

De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat de buitenlandse troepen in zijn land uit afgelegen gebieden en dorpen worden teruggetrokken en op enkele grote bases worden geconcentreerd. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid zou al in 2013 in plaats van eind 2014 aan Afghaanse troepen moeten worden overgedragen.

Karzai heeft dit vandaag tegen de bezoekende Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta gezegd. De NAVO heeft in het Centraal-Aziatische land momenteel het commando over 130.000 manschappen uit 50 landen, waarvan 90.000 uit de VS.

Verontwaardigd

Onlangs schoot een Amerikaanse militair van een kleine basis in de provincie Kandahar tijdens een nachtelijke escapade in omliggende dorpen zestien Afghaanse burgers dood. Afghaanse politici reageerden vandaag verontwaardigd op het bericht dat de Amerikaanse militair is overgebracht naar Koeweit.

Het incident bemoeilijkt de onderhandelingen met Afghanistan over strategische samenwerking na de geplande aftocht van het merendeel van de buitenlandse troepen in 2014. Die onderhandelingen verliepen voor het incident al moeizaam.

Vertrouwen
De Amerikaanse minister Panetta zei 'vol vertrouwen' te zijn dat de VS en Afghanistan een verdrag uitwerken over Amerikaanse aanwezigheid na de terugtrekking in 2014.

Tevens werd vandaag bekend dat de Taliban de vredesbesprekingen met de Verenigde Staten opschorten. De Taliban noemden de 'onzekere, wisselende en vage standpunten van de Amerikanen' als voornaamste obstakel bij de gesprekken.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie