Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Karzai: Aanhoudende oorlog Afghanistan is schuld van VS

Home

Redactie

De Afghaanse president Karzai tijdens zijn afscheidsspeech. © reuters

Hamid Karzai, de vertrekkende president van Afghanistan, heeft vandaag in zijn afscheidsspeech nog eens hard uitgehaald naar bondgenoot de Verenigde Staten. Hoewel het land hem 13 jaar geleden aan de macht hielp werd Karzai gaandeweg zijn regeerperiode minder enthousiast over de relatie met Washington. Volgens Karzai zijn de VS schuldig aan de lange oorlog in zijn land.

Binnen enkele dagen zal in Afghanistan als nieuwe president Ashraf Ghani worden geïnstalleerd, na bijna zes maanden gesteggel over de uitslag van de verkiezingen. Die kreeg afgelopen zondag uiteindelijk als uitkomst dat de macht moet worden gedeeld met rivaal Abdullah Abdullah.

Karzai gaf zowel de Verenigde Staten als buurland Pakistan de schuld van de voortdurende oorlog met de Talibanopstandelingen en hij waarschuwde de nieuwe regering 'extra voorzichtig' te zijn in hun betrekkingen met de VS en het westen. Door het conflict komen jaarlijks duizenden Afghanen om het leven. De afgelopen dertien jaar zijn ook al meer dan 2200 Amerikanen en andere internationale troepen omgekomen.

'Eigen agenda'
"Een van de redenen dat de Amerikanen geen vrede willen is dat ze hun eigen agenda en doelstellingen hebben", zei Karzai. Volgens hem is het voortdurende geweld in zijn land een excuus voor de VS om de militaire bases in het land in stand te houden. Hij beschuldigde de machthebbers in Pakistan er ook van Afghanistans buitenlandbeleid te willen beïnvloeden.

"Vandaag zeg ik weer dat de oorlog in Afhanistan niet onze oorlog is, maar ons wordt opgedrongen en wij zijn de slachtoffers", aldus Karzai. "Wij zullen hier geen vrede kennen, totdat de VS of Pakistan dat willen."

Niet voor het eerst
De afgelopen jaren heeft Karzai de Verenigde Staten al vaker veroordeeld voor de Afghaanse burgerslachtoffers die vielen door luchtaanvallen, of voor het vasthouden van verdachten zonder proces. De situatie escaleerde eerder dit jaar toen Karzai weigerde een veiligheidspact te tekenen.

Karzai zou inmiddels meer dan twintig keer een bezoek hebben gebracht aan de Talibanleiders in Pakistan om te onderhandelen over het einde van de oorlog, maar zijn pogingen bleken vruchteloos.
De ambassades van de VS en Pakistan in Kaboel wilden geen commentaar geven op de speech van Karzai.

Lees verder na de advertentie

Hamid Karzai
De scheidende Afghaanse president Hamid Karzai is sinds 2001 aan de macht. Toen werd hij als relatief onbekende figuur geïnstalleerd door de Verenigde Staten, na het omverwerpen van het radicaal-islamitische bewind van de Taliban. Zij boden onderdak aan de leiders van Al-Kaida, de terreurbeweging die de aanslagen van 11 september 2001 in de VS pleegde.

Door afstand te nemen van zijn relatie met het Westen probeerde Karzai zichzelf neer te zetten als zelfstandig leider in plaats van marionet van het westen, zoals de Taliban beweren. Veel heeft dat echter niet geholpen. Zijn vredesinitiatieven met de Taliban zijn tot nu toe steeds doodgelopen, waarbij in 2011 zelfs de door Karzai persoonlijk aangestelde vredesgezant Rabbani werd opgeblazen door de Taliban.

Kazai vertrekt komende week formeel. Hij mag volgens de Afghaanse grondwet niet meer herkozen worden na twee termijnen. Hij maakt plaats voor Ghani als president die zijn verkiezingsrivaalrivaal Abdullah naast zich moet dulden als een soort premier. Dat is een voor de gelegenheid nieuw gecreeëerde post, die het resultaat is van een akkoord over machtsdeling tussen de twee.

Abdullah Abdullah en de nieuwe president Ashraf Ghani Ahmadzai (r). © reuters

Deel dit artikel