Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Karst T. bespiedde koninklijke bus

Home

George Marlet

De aanwijzingen worden sterker dat Karst T. de aanslag op de koninklijke familie bewust heeft gepland.

Het politieonderzoek naar de aanslag op 30 april in Apeldoorn levert meer aanwijzingen op dat Karst T. zijn daad welbewust heeft voorbereid.

T. zou op de uitkijk hebben gestaan voordat hij met zijn auto inreed op toeschouwers die naar de passerende koninklijke familie stonden te kijken. Door de aanslag kwamen acht mensen om het leven, onder wie Karst T. zelf. Hij botste tegen het monument De Naald, vlakbij de bus met de koninklijke familie.

Ooggetuigen zeggen volgens kringen rond het onderzoek dat zij T. vlak voor de aanslag met een verrekijker op de uitkijk hebben zien staan. Daarmee zou T. het moment hebben bepaald waarop hij vaart moest gaan maken om vanaf de Apeldoornse Jachtlaan op de koninklijke familie in te rijden.

Al eerder is gebleken dat T. met zijn zwarte Suzuki Swift daarna eenvoudig om twee dranghekken heen kon rijden en een aanloop van zo’n 250 meter kon nemen. Volgens ooggetuigen reed de auto op het moment van de aanrijding tussen de 80 en 100 kilometer per uur.

Al op de dag van de aanslag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat T. tegen politiemensen had gezegd dat hij het met zijn auto op de koninklijke familie had gemunt. Aangenomen werd dat dit gebeurde direct na de botsing, terwijl T. nog in zijn auto zat. Hij zou echter ook in de ambulance op weg naar het ziekenhuis nog gesproken hebben met begeleidende politiemensen.

Het onderzoek van de Nationale Recherche naar de toedracht van de aanslag wordt naar verwachting over twee tot drie weken afgerond. Aanvankelijk zijn 250 politiemensen op het onderzoek gezet. Dat zijn er nu nog zo’n honderd.

Er lopen ook nog onderzoeken naar het optreden van de gemeente Apeldoorn en de persoonsbeveiliging.

Burgemeester De Graaf van Apeldoorn wil dat een onafhankelijke commissie de uitkomsten van de drie onderzoeken analyseert en in aanbevelingen vertaalt.

Lees verder na de advertentie
Bloemen bij monument De Naald in Apeldoorn (Jorgen Caris)

Deel dit artikel