Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Karls blijde boodschap heet bewegen

Home

door Emiel Hakkenes

Een gezond lichaam geeft een gezonde geest, vindt Karl Noten van Nederland in beweging. Nederlanders gezonder maken beschouwt hij als zijn missie. ,,De Geest van God is in mij, daarom ga ik anders met mensen om.

Je doet zeker niet aan sport? In een oogopslag stelt Karl Noten bij de verslaggever de diagnose: Weinig spierontwikkeling. De sportinstructeur wijst op zichzelf. ,,Ik heb een goddelijk lichaam geschapen door God naar Zijn evenbeeld. Daarom mag mijn lijf mooi zijn, misschien móet dat zelfs wel.

Iedere ochtend presenteert Noten met voormalig atlete Olga Commandeur het televisieprogramma Nederland in beweging. Daarnaast is hij fysiotherapeut, auteur van negen boeken over fitness en eigenaar van zeven sportscholen zelf spreekt hij liever van health clubs. Zijn drijfveer: Ik ben er om de mensen te helpen. Vanuit zijn geloof, zijn way of life. ,,Als christen heb ik veel liefde voor de mensen om mij heen. Dit is mijn roeping. Ik ben niet op aarde om rijkdom te verzamelen. Jezus hielp de mensen ook graag.

Mijn boodschap is dat bewegen leuk is. Dat wil ik uitdragen. Ook de televisie is voor mij een podium, een manier om mensen te bereiken. Ik verkondig een blijde boodschap, want bewegen lost zóveel problemen op. De medische wereld doet alleen aan symptoombestrijding, pijn wegnemen. Dat houdt mensen ziek. Ontstekingsremmers belemmeren het herstel van je lichaam, je wordt pas echt beter als je meer gaat bewegen. Mensen zijn bang, vooral als ze niet weten wat ze hebben. Maar pijn zegt niets, pain is in your brain.

Noten is een merk. Zijn afbeelding prijkt aan de gevel van zijn fitnesscentrum in IJsselstein, op een inspiratieloos industrieterrein te midden van drukkerijen en machinefabriekjes. Ook binnen staart Noten de bezoeker aan vanaf de muren. Trots toont hij zijn wall of fame: een rij portretten van de sportinstructeur met bekende Nederlanders die hem consulteren. Noten wijst op een portret van hem en Theo van Gogh-met-sigaret. ,,Deze is nu natuurlijk historisch.

De nood is groot, zegt Noten. ,Als ik op straat iemand zie die ongezond of hulpbehoevend is, denk ik: ik heb als mens in deze samenleving gefaald, dit is míjn verantwoordelijkheid. Nee, ik kan niet voor iedereen zorgen, dat weet ik ondertussen. Ik heb dat moeten leren. Toen ik als fysiotherapeut in een ziekenhuis werkte, kreeg ik problemen met mijn afdelingshoofd. Ik was zó betrokken, behandelde patiënten desnoods na sluitingstijd. De Geest van God is in mij, daarom ga ik anders met mensen om.

Elke ruimte in Notens sportschool ademt een andere sfeer. Elke doelgroep van mensen met rugklachten tot zwangere vrouwen heeft een eigen zaal, met een andere kleur op de muren, andere muziek en andere airconditioning. In een ruimte met kleine, felgekleurde fitnessapparaten wordt de nieuwste doelgroep bediend: kinderen met overgewicht. ,,Er wordt beknibbeld op schoolgym en kinderen spelen steeds minder buiten, zegt Noten. Daarom ben ik een offensief begonnen.

Nederland in Beweging is bedoeld voor mensen die niet naar de sportschool gaan. Daarom zie je alleen heel gewone mensen in beeld. Geen modellen in strakke pakjes. Dan denken de kijkers dat is niet haalbaar voor mij en gaan ze niet meedoen. Het programma moet leuk zijn om naar te kijken, maar niet té leuk, dat werkt averechts. De helft van onze kijkers doet actief mee. Dat is een mooie score, maar mijn missie is om heel Nederland te laten bewegen. Al zal ik dat waarschijnlijk niet meemaken, eens zit mijn taak erop. Ik leef hier tijdelijk, daarna ga ik naar huis. Voor veel mensen is dat moeilijk leven na de dood. Nou, dat weet ik niet hoor, zeggen ze. Waarop ik zeg: nou, ik weet het wél.

Christenen hebben te weinig aandacht voor hun lichaam, zegt Noten. Ook voor die aardse tent heb je de verantwoordelijkheid gekregen. Het is wel zoeken naar balans, zeker in de wereld van fitness. Je lichaam is een tempel, maar het mag geen afgod worden. Verafgoden kan op twee manieren: met een eetverslaving je lijf kietelen óf trainen en nog eens trainen om je lichaam mooi te houden.

De grens tussen tempel en afgod ligt volgens Noten daar waar je nog vrede hebt in je hart. En in sporttermen: drie keer per week intensief fitnessen, krachttraining waarbij alle spieren worden uitgeput. Noten: Als je méér doet wordt het ongezond, heeft je lichaam onvoldoende tijd om te herstellen. Dan offer je je gezondheid op.

Noten en zijn collegas proberen ervoor te waken dat leden van de fitnessclub doorschieten in hun streven naar een mooier lichaam.

Soms moet je een gesprekje met iemand aanknopen. Ik sprak eens een wedstrijdbodybuilder die zich volspoot met allerlei middelen. Ik zei hem dat dat gevaarlijk was. Maakt me niet uit, zei hij. Ik leef liever nog drie jaar met een strak lijf, dan nog dertig jaar met een uitgezakt lichaam. Ik heb hem gezegd: dat lichaam heb je gekregen, je bent niet van jezelf.

,,Ik vind het leuk om zo'n gesprek aan te gaan. Mijn taak is niet mensen te bekeren. Ik kan getuigen, niet overtuigen. Maar in mijn werk grijp ik elke mogelijkheid aan om over mijn geloof te praten. Dan zeg ik dat Gods liefde onvoorwaardelijk is. Als je tot Hem komt, ís Hij er, beng! Je kunt je geloof uitdragen door erover te praten of door ernaar te handelen. Ik doe dat laatste. Ik zie mijzelf geen evangelisatietour door Nederland maken.

Ook je geestelijke gezondheid is afhankelijk van je lijf, meent Noten. Als je meer beweegt, heb je meer energie, kun je beter en helderder denken. Je kunt beter relativeren, hebt minder stress. Je relatie blijft beter, er gaan minder huwelijken kapot... iederéén zou gelukkiger zijn als hij meer ging bewegen. Ook je geloofsbeleving wordt positiever. Als je ongezond leeft, raak je sneller depressief. In de put vraag je je af: is er wel een God? Sommige mensen zien God als de oorzaak van ziekte en rampen. Ik vraag hen dan: wat heb je er zélf aan gedaan? Heb je goed gezorgd voor je lichaam? Passen we goed op de natuur? Natuurlijk hoort ziekte bij deze tijd, de aarde is nu eenmaal vervloekt. Maar je moet niet weglopen voor je eigen verantwoordelijkheid. Gezond leven is een keuze.

Tijd om afscheid te nemen, er wacht een patiënt op de fysiotherapeut. Lief dat je aandacht aan me besteedt, zegt Noten. En met een ferme handdruk: Ik zal voor je bidden.

Deel dit artikel