Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kantoorruimte flexibel verhuren blijkt gat in de markt

Home

Maartje Smeets

Lege orderboeken, kelderende export, ontslagen: dat is de trend. Maar er zijn bedrijven die bloeien als nooit tevoren. Deel 2 van een serie: Regus, verhuurder van mobiele werkplekken. Regus vaart wel bij de kostenbesparing op kantoorruimte.

Een vijfde van de kantoorgebruikers heeft door de crisis vierkante meters over en zou willen inkrimpen, blijkt uit onderzoek van Jones Lang Lasalle. Partijen als Regus, die kantoorruimte flexibel verhuren, merken dat de vraag naar werkplekken op maat aantrekt.

Sinds augustus 2008 is de vraag met 40 procent gestegen. Regus breidt dit jaar zijn kantoorbestand uit met zestien locaties en heeft dan zestig plekken in de Benelux, waar bedrijven en ondernemers werkplek of vergaderzaal kunnen huren.

Eduard Schaepman, directeur Regus Benelux: „De trend om kantoorruimte flexibel in te huren zette vorig jaar aan het eind van de zomer flink door. De crisis heeft ervoor gezorgd dat meer organisaties en bedrijven zich bewust worden van de nadelen van een eigen kantoorruimte of van een huurcontract. Bij inkrimping of faillissement blijven er ineens vele vierkante meters over.”

Zo verhuurt Regus zogeheten mobility offices aan banken die een deel van hun personeel moeten ontslaan. Dit personeel wordt ondergebracht in een tijdelijk gehuurde kantoorruimte, zolang het nog op de loonlijst staat en wordt begeleid naar een andere baan. Maar ook niet-commerciële instellingen gaan zorgvuldiger om met vloeroppervlak. Zo maken gemeentes, provincies en andere overheden meer gebruik van de diensten van Regus, bijvoorbeeld om werknemers in de gelegenheid te stellen files te ontwijken.

Volgens Schaepman zijn ook deze instellingen bewust bezig om minder risicovol om te gaan met vastgoed. „Het grootste nadeel van een eigen of langdurig gehuurd pand, is dat het ontzettend moeilijk in te schatten is hoeveel vierkante meter je nodig zult hebben. Je zit al snel te krap of te ruim.”

Een ander aspect waar Regus van profiteert, is het feit dat bedrijven besparen op zakenreizen. De vraag naar zogenaamde ruimtes voor video conferencing –online overleg met behulp van webcams en microfoons– neemt toe. Volgens Regus kunnen bedrijven zo 75 procent besparen op hun reiskosten.

Schaepman: „Ik geloof dat we over twintig jaar veel minder kantoortorens hebben. Wat heeft een bedrijf aan een duur kantoor met fancy vergaderzalen die 90 procent van de tijd niet gebruikt worden? Zeker als je een ruimte met alle faciliteiten kunt huren, van wc-rollen tot eindschoonmaak, je hebt nergens omkijken naar. Bovendien letten bedrijven niet alleen beter op kosten, maar ook steeds meer op duurzaamheid en CO2–uitstoot. Een groot nieuw kantoor laten bouwen past niet meer in dat plaatje.”

Qua kosten scheelt tijdelijke huur van een kantoor volgens Schaepman 29 tot 34 procent vergeleken met een huurcontract of het beheer van een eigen gebouw. Regus verhuurt werkplekken vanaf negen euro per dag.

Door de crisis komt meer en meer kantoorruimte leeg te staan. Voor de flexibele verhuurders zijn dat mogelijke locaties. Toch is de concurrentie op de markt van flexibele kantoorruimte in Nederland gering.

Thuiswerken vormt volgens Schaepman geen bedreiging voor Regus. Ook bedrijven met veel thuiswerkers hebben volgens hem af en toe ruimte voor overleg nodig. En dan liefst op bereikbare plekken nabij stations en autosnelwegen. Zakencentra langs de snelweg zijn voor forenzen plekken om de spits te mijden. Zij maken bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds tijdens de drukte gebruik van een werkplek tot de file voorbij is.

Ook de opkomst van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) zorgt voor een groei in de vraag naar kantoorruimte die per middag, per week of bijvoorbeeld voor dertig uur per maand te huur is. Volgens Schaepman neemt daardoor de kleinschaligheid op de kantoormarkt toe. De verwachting is dat het aantal zzp’ers in bijvoorbeeld financieel advies dit jaar zal groeien. Mensen die door de crisis hun baan bij een bank of verzekeraar verliezen, maken wellicht de stap om voor zichzelf te beginnen.

Lees verder na de advertentie
Vergaderzalen bij Regus. ¿Het is moeilijk in te schatten. Je zit al snel te krap of te ruim.¿ (FOTO'S JORGEN CARIS, TROUW)
(Trouw)

Deel dit artikel