Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kan oud-voetballer George Weah zijn land gaan leiden?

Home

Fred Buddenberg en Kick Hommes en Eline van Suchtelen

George Weah won in 2005 ook al de eerste voorronde van de presidentsverkiezingen. © EPA
Vak T

Wordt George Weah, in 1995 de beste voetballer van de wereld, de president van Liberia? Het kan zomaar. Twee weken geleden won hij de eerste ronde bij de verkiezingen in het West-Afrikaanse land. 

Het was die eerste ronde bijna een 'Iedereen is welkom'-actie, want er waren liefst twintig kandidaten waar op kon worden gestemd. Weah kwam zodoende wel aan kop, maar met te weinig stemmen om de winst meteen veilig te stellen. Op 7 november volgt de tweede ronde.

Lees verder na de advertentie

Niet dat Weah een onbekende is in politiek-Liberia. In 2005 won hij ook al de eerste voorronde van de presidentsverkiezingen. Destijds verloor hij van de nu aftredende president, Ellen Johnson-Sirleaf.

Zeker in die tijd werd duidelijk wat hij had aan zijn sportachtergrond. Uit eigen zak financierde hij het nationale Liberiaanse voetbalelftal met reizen en materiaal. Het bleek een goed propagandamiddel voor 'zijn zaak'. Maar Weah redde het niet. Zijn gebrek aan ervaring bleek een groot obstakelpunt. Daar kon een loopbaan als een van de beste voetballers ooit niets aan veranderen.

Dat ik een oud-zwem­kam­pi­oen was, dat was in de Kamer in eerste instantie meer een handicap

Erica Terpstra

Romario

Sporters in de politiek, het gebeurt wel vaker. En soms werkt het, als men eerder een groot sportman was. In voetbalgek Brazilië werd Romario de Souza Faria (kortweg: Romario) in 2010 en 2014 met een overweldigend aantal voorkeursstemmen gekozen in het parlement van Brazilië. In Japan gebruikte Ryoko Tani (volgens velen de beste vrouwelijke judoka aller tijden) haar status om in 2010 de politiek in te gaan om zich in te zetten voor sportrechten.

Maar als politicus leunen op een sportverleden heeft niet altijd voordelen. Erica Terpstra deed als zwemster mee aan de Spelen van Tokio en Rome. Op die eerste Spelen won ze zilver en brons. Na een intermezzo als journaliste belandde ze in 1977 in de Tweede Kamer, toen een restzetel van de KVP naar de VVD ging. "Hans Wiegel zei: 'Ik wil Terpstra van harte feliciteren dat ze als laatste heeft aangetikt'", zei Terpstra daarover vier jaar geleden in deze krant.

Terpstra merkte dat het hebben van een sportloopbaan niet leidde tot een vol aanzien. Zij vertelde daarover: "Dat ik een oud-zwemkampioen was, dat was in de Kamer in eerste instantie dan ook meer een handicap. 'Een topsporter kan niet veel zijn, en een oud-zwemster is al helemaal niks', was toch al snel het idee." Terpstra wist uiteindelijk dat beeld om te draaien. Ze bleef 27 jaar in de politiek, waaronder vier jaar als staatssecretaris op het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.

Waarom kunnen een werknemer en een journalist een mening hebben, maar een voetballer niet?

Barcelona-middenvelder Gerard Piqué

Piqué

Dat 'Sporter, blijf bij je leest'-idee, komt vaker voor. Dat werd deze maand weer duidelijk, toen Barcelona-middenvelder Gerard Piqué zich uitsprak over wat er gebeurde rond het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Piqué zei zich te schamen voor het Spaanse politiegeweld dat tegen demonstranten werd gebruikt. Ook was hij voor het recht om een referendum te houden.

Bij de training van het Spaanse elftal, niet veel later, werd Piqué door verschillende fans uitgefloten. Vanwege een politiek statement. Hij verdedigde zich, onder meer door het stellen van een belangrijke vraag: "Waarom kunnen een werknemer en een journalist een mening hebben, maar een voetballer niet?"

Dat is precies de vraag die moet worden gesteld. De sportman is een voorbeeldfiguur, dat wel. Maar eigenlijk zou het zijn van een voetballer (of sporter in het algemeen) niet uit moeten maken. George Weah is al lang voetballer af. Het is aan het Liberiaanse volk om nu te stemmen voor zijn ideeën.

Deel dit artikel

Dat ik een oud-zwem­kam­pi­oen was, dat was in de Kamer in eerste instantie meer een handicap

Erica Terpstra

Waarom kunnen een werknemer en een journalist een mening hebben, maar een voetballer niet?

Barcelona-middenvelder Gerard Piqué