Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kampen: geen containers meer

Home

door Robin van der Kloor

Veel gemeenten willen, nu met steun van de Tweede Kamer, speciale woningen voor asocialen. Kampen heeft ze al sinds 1993. Jan Grootjen (65) woont er met plezier. De gemeente zou het probleem nu anders oplossen.

Omdat de speciale woningen eigenlijk bewoonbaar gemaakte containers zijn, klinkt in de volksmond vaak de term 'huftercontainers' of 'asowoningen'. ,,Daarmee kweek je juist aso's'', zegt Jan Grootjen die baalt van de benamingen. ,,Ik zie mijn huis eerder als een seniorenwoning.'' Hij woont al acht jaar in zo'n container aan de Loswalweg in Kampen. Met plezier en zonder problemen, zegt hij zelf.

Elke morgen om zes uur, als zijn haan begint te kraaien, staat hij op om het dier brood te voeren. En sinds een paar weken komt er ook dagelijks een gans op bezoek. Een welwillende buurman van de container naast hem maait eens in de maand het gras en de medewerker van de woningcorporatie pikt altijd pepermuntjes mee als hij langskomt.

,,Ik wil hier nooit meer weg, ik blijf hier zolang mijn gezondheid het toelaat.'' In 1992 kreeg Grootjen een hersenbloeding en lag hij tien dagen in coma. Hij is er lichamelijk nooit helemaal van hersteld. Toen hij uit het revalidatiecentrum kwam, was de huur van zijn huis, waar hij met zijn moeder woonde, opgezegd en zat zijn moeder in een bejaardenhuis. ,,Toen heb ik een jaar aan de drank gezeten en in het park geleefd en geslapen.'' Na een paar jaar rondgezworven te hebben in opvangtehuizen in Overijssel, kwam de geboren Kampenaar in de wooncontainer terecht.

Oorspronkelijk stonden de containers geïsoleerd aan de rand van de stad, tegenover een slachthuis. Nu het slachthuis gesloopt is en er een nieuwbouwwijk voor in de plaats is gekomen, liggen ze middenin de stad. De gemeente plaatste ze ooit als uiterste noodoplossing voor mensen die voor overlast door drank en drugs zorgden.

,,We laten die containers wel staan, maar kiezen nu in plaats van mensen wegstoppen voor een beleid waarin ze in een andere wijk herplaatst worden'', zegt de Kampense wethouder Wieten. Grootjen is voor hem iemand die goed heeft ingeschat dat de container een laatste kans voor hem was: ,,Hij heeft zich goed weten aan te passen.''

Gemeenten als Beverwijk en Amsterdam-Noord willen nu ook asocontainers plaatsen. Wieten waarschuwt: ,,Het moet kleinschalig blijven. Bovendien waren twaalf jaar geleden mensen toleranter dan nu. Ik denk dat zulke projecten nu op te veel bezwaren stuiten.''

Grootjen kijkt naar de overkant. Er worden nog meer huizen bijgebouwd. ,Allemaal dure huizen en nette mensen. Misschien moet ik boven mijn deur het bordje Villa Nooitgedacht ophangen.''

Alleen de buren, drie containers verderop, zorgen wel eens voor overlast, al heeft Grootjen er geen moeite mee. ,,Ze hebben af en toe de muziek hard staan, dat is het.'' Ook omwonenden uit de nieuwbouwwijk hebben weinig last. ,,Het geluid van de muziek waait toch meestal de andere kant op'', zegt Marie Wezenberg, die recht tegenover de containers woont in een twee-onder-één-kap-woning.

Woningcorporatie Delta Wonen, eigenaar van de containers, vindt het plan achteraf niet erg geslaagd. ,,Dit experiment was wat ons betreft eenmalig. We zouden het nu anders doen'', zegt directeur Helbig. ,,De bewoners van nu zijn tevreden en wij laten het zo. Maar je moet mensen niet uit een wijk halen en dan isoleren, dat lost niks op en dat is onmenselijk.'' Helbig pleit net als gemeente Kampen voor herplaatsing van asocialen in 'normale' buurten.

Deel dit artikel