Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamp Lampedusa in brand

Home

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Tunesische vluchtelingen woedend om misleiding met 'overplaatsing naar Sicilië'

Vluchtelingen hebben in het opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa in de nacht van dinsdag op woensdag brand gesticht. De onvrede zou zijn ontstaan nadat Tunesische vluchtelingen een vliegtuig waren ingelokt met het verhaal dat ze zouden worden overgebracht naar Sicilië. In plaats daarvan werden ze naar Tunesië teruggevlogen.

"Een aanzienlijk deel van het gebouw, dat is bestemd voor opvang van volwassen mannen, is verloren gegaan", vertelt antropologe Noortje van 't Klooster, die onderzoek doet op het eiland, en op de website van Trouw een blog bijhoudt. Sommige vluchtelingen hadden hun bivak opgeslagen bij een benzinestation, en dreigden uit protest tegen hun behandeling enkele gastanks in brand te steken, vertelt zij. "Daarna kwam het tot ongeregeldheden met de politie, die de vluchtelingen met stokslagen terug het kamp injoeg."

De politie kreeg het ook aan de stok met inwoners van Lampedusa, die de aanwezigheid van de vluchtelingen zat zijn. "Lampedusanen voelen het in hun portemonnee", vertelt Van 't Klooster. Toeristen blijven weg. De gemoederen onder de eilandbewoners lopen hoog op. "Op internet circuleert een populair filmpje waarin de burgemeester scheldt en tiert op de Italiaanse autoriteiten, die alleen loze beloften doen in plaats van de problemen op te lossen."

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, wijt de uitbarsting aan de slechte omstandigheden in het centrum, dat is bedoeld voor 800 personen maar er 1200 herbergt. Nu enkele gebouwen zijn afgebrand, is de nood nog hoger. "Er moet met spoed gezocht worden naar geschikte opvang voor 1200 vluchtelingen", stelt de UNHCR.

Meer dan 48.000 vluchtelingen, vooral uit Tunesië en Libië, hebben dit jaar de oversteek naar Zuid-Italië gewaagd. In Libië verblijven zo'n vijfduizend vluchtelingen aan de grenzen met Tunesië en Egypte. Amnesty International heeft gisteren de Europese landen bekritiseerd omdat ze wel militair betrokken zijn bij het conflict in Libië, maar deze vluchtelingen niet helpen. Velen zijn zwarte Afrikanen. Sympathisanten van de nieuwe machthebbers zien hen collectief aan voor huurlingen van de verdreven dictator Kadafi.

Volgens Amnesty gaan steeds meer vluchtelingen, gedreven door wanhoop, terug naar Libië, om te proberen per schip naar Italië te ontkomen. Zeker 1500 vluchtelingen zijn sinds de burgeroorlog dit voorjaar uitbrak verdronken, stelt Amnesty.

Deel dit artikel