Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamerleden bezorgd over sterke daling vaste contracten

Home

© ANP

In de Tweede Kamer leven zorgen over de terugloop van vaste contracten die nieuwe werknemers nog krijgen. Oppositiepartijen PvdA en D66 hebben woensdag opheldering gevraagd aan het kabinet over cijfers van uitvoeringsinstituut UWV.

Hieruit bleek deze week dat vorig jaar nog 2000 arbeidskrachten direct in vaste dienst zijn aangenomen, tegen 83.000 een jaar eerder.

Schokkende cijfers
D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya spreekt van ,,schokkende cijfers''. Zij wil snel actie van het kabinet. ,,Als we het ontslagrecht moderniseren, durven werkgevers mensen weer een vast contract aan te bieden'', aldus Koser Kaya.

PvdA-politica Mariëtte Hamer meent juist dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt is doorgeschoten. In vragen aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zegt ze te vrezen dat ,,werknemers steeds meer als inwisselbare productiemiddelen ten dienste van het bedrijf worden gezien, in plaats van als mensen die een bepaalde inkomenszekerheid voor hun toekomst nodig hebben.''

Ook de vakbeweging is geschrokken van het UWV-onderzoek. De FNV ziet het als ,,een wake up call'' en als bevestiging dat de flexibilisering doorslaat. Volgens het CNV lijkt het er sterk op dat het kabinet de groei van flexibele contracten aanjaagt.

Uitzicht op vaste aanstelling
Volgens een UWV-woordvoerder is er sprake van een opvallende ontwikkeling. De daling van het aantal vaste contracten met 97 procent noemt het UWV weliswaar spectaculair, maar het lijkt er volgens het uitvoeringsinstituut ook op dat deze contracten zijn vervangen door tijdelijke dienstverbanden met uitzicht op een vaste aanstelling.

Het aantal tijdelijke contracten met uitzicht op een vast contract steeg met 15 procent van 422.000 in 2010 naar 486.000 in 2011. Dit komt vooral door een toename van het aantal tijdelijk contracten met een looptijd langer dan een jaar met 62 procent: van 227.000 naar 368.000. Tegelijkertijd daalde het aantal tijdelijke contracten zonder uitzicht op een vast dienstverband met 13 procent.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie