Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer wil snelle oplossing zaak-Spijkers

Home

(Novum) - Nog voor de zomer moet de zaak-Spijkers op een bevredigende manier zijn afgerond. Dat staat in een brief die zes partijen vrijdag aan staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) hebben gestuurd, bevestigt Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) zaterdag.

De betrokken partijen zijn PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de Groep Verdonk. Samen hebben zij exact de helft van de 150 Kamerzetels.

De brief is een oproep aan De Vries om tot overeenstemming te komen met Fred Spijkers, die onder meer in de financiële problemen zit. "We willen graag de laatste hobbels nemen om een schikking te treffen." De parlementariërs stellen voor dat Pieter van Vollenhoven als vertrouwenspersoon voor Spijkers wordt aangesteld.

Fred Spijkers raakte in de jaren tachtig in opspraak omdat hij, in dienst bij Defensie als maatschappelijk werker, weigerde te liegen over de doodsoorzaak van een mijnruimer.

Bij een ongeluk op 18 juli 1983 kwamen zeven militairen om het leven. Negen raakten zwaargewond doordat een mijn ontplofte in een leslokaal van Defensie.

Spijkers moest de weduwe vertellen dat haar man door onvoorzichtigheid was omgekomen, maar weigerde dat. Nadien verhinderde hij dat de zaak in de doofpot werd gestopt.

In maart bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat ministers en staatssecretarissen het leven van de klokkenluider 23 jaar lang onmogelijk hebben gemaakt. Ze zouden hem jarenlang hebben gedwarsboomd, omdat hij onrecht aan de kaak had gesteld.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt de ontvangst van de brief, maar wil over de inhoud geen uitspraken doen.

Deel dit artikel