Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer wil onderzoek naar 'Teevendeal' met Cees H.

Home

Nicole Besselink

Premier Mark Rutte ruimt zijn dossiers op na afloop van het debat over het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. © anp

Als de nieuwe minister van veiligheid en justitie binnenkort van premier Mark Rutte zijn takenlijst krijgt overhandigd, staat één punt in koeieletters bovenaan: zoek de schikking die het Openbaar Ministerie in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H. tot op de bodem uit, zodat de zaak niet meer kan gaan spoken.

De kwestie is nog lang niet uit de wereld nu minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven zijn opgestapt, bleek dinsdagavond tijdens het debat erover. De Tweede Kamer wil dat een onafhankelijke onderzoekscommissie de onderste steen boven krijgt; er zijn nog te veel vragen.

Zoals de vraag of de 'deal' wel rechtmatig was als er niet 1,25 miljoen maar 4,7 miljoen gulden mee gemoeid was, zoals maandag bleek uit nieuwe cijfers van het ministerie. Wist de top van het Openbaar Ministerie wel dat het met een dergelijk bedrag instemde? "Die vragen mogen niet boven de markt blijven hangen", meent ChristenUnie-voorman Arie Slob. "Dat zou de nieuwe bewindspersonen te veel belasten."

Slob vond praktisch de hele Kamer aan zijn zijde. Daarbij hamerde D66-leider Alexander Pechtold op het belang van onafhankelijk onderzoek. Hij verwees naar de oud-OM-bestuurder die voor Opstelten tevergeefs naar de betalingsbewijzen speurde, maar Teeven - die de deal als officier van justitie sloot - niet te spreken kreeg. "Een halfbakken onderzoek is geen waarheidsvinding."

Lees verder na de advertentie
Fractievoorzitters (vlnr) Bram van Ojik (Groenlinks), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA)legden premier Rutte het vuur na aan de schenen. © anp

De coalitie, die deze bananenschil ook uit de weg wil hebben, blokkeert een onderzoek niet. Mocht de geheimhouding waarvoor de betrokkenen getekend hebben zo'n onderzoek niet in de weg staan, 'dan zult u mij niet op uw weg vinden', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Ook Diederik Samsom stemde in.

De laatste kreeg stevige kritiek van de oppositie omdat zijn PvdA de zaak zou hebben laten lopen. "U deed vorig jaar alsof wij grote zeurders waren", zei SP-leider Emile Roemer. "Maar u heeft een jaar lang geen vraag gesteld. U bent een politieke bodyguard gebleken voor de bewindspersonen." Pechtold was het er roerend mee eens: "Uw fractie heeft de waarheidsvinding geblokkeerd."

Dat liet Samsom zich niet zeggen. "Als u mijn fractie beticht van chronische desinteresse, doet u haar tekort", reageerde hij fel. "Ik ben geen forensisch accountant, ook geen ict-expert. Ik kon niet zelf die informatie uit een computer halen."

Pechtold wierp de vraag op hoe de zaak zou zijn afgelopen als het debat over de 'Teevendeal' meteen afgelopen donderdag, de dag na de uitzending van 'Nieuws­uur', zou zijn gehouden. Dat was de wens van VVD en PvdA. Waren de betaalgegevens dan ooit boven water gekomen? Opsteltens ministerie kreeg de details immers pas zondagavond na een nieuwe 'zoekslag' onder ogen.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom kreeg het verwijt dat zijn partij zich weinig kritisch had opgesteld over de Teevendeal. SP-leider Roemer zei dat Samsom als 'politieke bodyguard voor bewindslieden' had gefungeerd. © anp

Dat de Kamer er nog lang niet over is uitgepraat, daar was premier Rutte op voorbereid. Met uitgestoken hand stapte hij het debat in. De opvolger van Opstelten zal de Kamer snel laten weten hoe hij openstaande vragen beantwoord wil krijgen, beloofde Rutte. Het instellen van een onderzoekscommissie zal deze zeker als een optie zien. "Hij of zij zal het belang inzien van breed draagvlak voor de aanpak van deze kwestie."

Wel vroeg Rutte de Kamer om enig geduld - ongeveer het laatste wat de oppositie heeft na een jaar lang hangen en trekken in deze de zaak. "Ik vind dat die minister de kans moet hebben zich in te werken", zei de premier. "Geef die man of vrouw even de kans om de handen rond dit dossier te krijgen."

Binnen een week of twee wil Rutte de vacatures bij justitie hebben opgevuld, na de provinciale verkiezingen. "Deze functies zijn te belangrijk om overhaast tot beslissingen te komen", luidde zijn verklaring.

VVD-minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst neemt voorlopig de taken waar van de afgetreden bewindslieden van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten en Fred Teeven. © anp

Deel dit artikel