Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer stemt tegen kabinetsplan Hedwigepolder

Home

Redactie

Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen. © ANP

De Tweede Kamer heeft vandaag tegen het kabinetsplan gestemd om de Hedwigepolder voor een derde te ontpolderen. Ook stemde de Kamer voor een motie die het kabinet oproept om opnieuw te onderhandelen met België over het Scheldeverdrag. De kans dat de Hedwigepolder nu volledig onder water komt te staan is volgens demissionair staatssecretaris Bleker (Natuur) groot.

Bleker zei vandaag dat het kabinet vrijdag de nu ontstane situatie zal bespreken.

Staatssecretaris Bleker kwam onlangs met een compromisplan om de Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. De Europese Commissie kan leven met dat plan. Vorige week bleek echter dat er geen Kamermeerderheid is voor dat 'plan-Bleker II'.

Verschillende partijen dienden vorige week tijdens een debat met de staatssecretaris een motie in om het kabinet te bewegen tot een alternatief. Een aantal van deze moties werd vandaag aangenomen. Twee moties tegen het kabinetsplan kregen een meerderheid; en een motie van GroenLinks om te onderhandelen met België om verdere verdieping van de Westerschelde te voorkomen werd ook aangenomen.

Oplossingen
De partijen zijn evenwel verdeeld over hoe de toekomst van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder er dan wel uit moet zien. PvdA en D66 willen dat Nederland zich gewoon aan de afspraken houdt en de polder helemaal onder water zet. De PVV daarentegen wil sowieso de polder droog houden. Het CDA, met het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan, bracht een motie om volledige ontpoldering te voorkomen vandaag niet in stemming.

Bleker ontraadde vorige week verruit de meeste moties en waarschuwde dat als het kabinetsplan wordt afgewezen, de kans heel groot is dat de hele Hedwigepolder onder water komt te staan. Als het huidige kabinetsplan niet doorgaat is de kans groot dat Vlaanderen Nederland aan het originele verdrag zal houden waardoor de polder alsnog teruggegeven moet worden aan de natuur.

Nederland sloot in 2005 een verdrag met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Nederland beloofde toen dat de hele Hedwigepolder onder water zou worden gezet, maar het kabinet-Rutte kwam hierop terug. Het zegde toe met alternatieven te komen. Vorige maand legde Bleker zijn nieuwe plan op tafel.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie