Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer ontevreden na uitleg hulp aan Grieken

Home

ANP/Redactie

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van een speciale top van de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel over hulp aan het noodlijdende Griekenland © anp

De Tweede Kamer roept premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager van Financiën ter verantwoording over de eurotop van vorige maand. De oppositiepartijen en gedoogpartij de PVV willen een debat over het reddingspakket voor Griekenland. Ze vinden ook na een briefing door topambtenaren vandaag dat er nog te veel onduidelijk is.

Het debat moet gaan over de vraag of premier Rutte zich 50 miljard euro heeft verrekend in de presentatie van de resultaten van de top. Ook willen Kamerleden weten waarom het uiteindelijke steunpakket voor de Grieken 215 miljard euro bedraagt in de periode tot 2020, terwijl minister Jan Kees de Jager (Financiën) voor aanvang van de top nog sprak over 88 miljard.

In eerste instantie zijn het de parlementariërs van de vaste Kamercommissie Financiën die terugkomen. Als een van de fracties na het debat een motie wil indienen, moeten alle Kamerleden terugkomen.

Aanleiding voor de onvrede is een technische briefing woensdag door ambtenaren van De Jager en Rutte. Voor veel Kamerleden is de verwarring over het steunpakket voor Griekenland er niet minder op geworden. Premier Rutte zei na de eurotop dat de Grieken 109 miljard euro steun krijgen, waarvan 50 miljard van banken en verzekeraars. Andere Europese leiders telden de 50 er bij op en kwamen op 159 miljard steun.

Oppositiepartijen PvdA en D66 vinden dat Rutte een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Ze stellen dat Rutte zich 50 miljard euro heeft verrekend. Ze vinden ook dat een garantstelling aan de Europese Centrale Bank van 35 miljard euro (van de eurolanden tezamen) te lang verzwegen is. De SP vindt dat Rutte 'heeft gefaald'.

In de briefing vandaag gaf thesaurier-generaal Hans Vijlbrief van Financiën toe dat de presentatie anders had gekund. De Jager had deze week al gezegd de verwarring te betreuren.
Maar de briefing bracht ook aan het licht dat nog meer niet duidelijk is. Zo moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog besluiten hoeveel geld het bijdraagt. Ook de precieze omvang van het financiële risico's voor Nederland is nog niet bekend.

Vijlbrief stelde verder dat het kabinet nooit een 'categorisch nee'heeft uitgesproken tegen een verhoging van het noodfonds voor de euro. De Jager heeft wel gewaarschuwd voor de risico's van een verhoging.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie