Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer: Geen vuurwerkverbod

Home

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Bevolking steunt voorstel staatssecretaris Atsma, maar politiek draagvlak mist

Onder de bevolking lijkt het draagvlak voor een verbod op het afsteken van vuurwerk te groeien, maar uit een ronde langs Kamerleden blijkt dat het politiek kansloos is. Gisteren liet staatssecretaris Atsma van milieu weten dat hij 'gelet op de oplaaiende discussie' onderzoek laat doen naar het draagvlak.

Tweederde van de Nederlanders vindt een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten een goed idee, bleek eerder deze maand uit een enquête onder tweeduizend personen. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van verschillende wethouders uit de vier grote steden die vóór een verbod zijn.

Twee van hen, GroenLinksraadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) verzamelden twee jaar geleden 65.000 handtekeningen om er voor te zorgen dat het op de landelijke politieke agenda kwam. De toenmalige minister van binnenlandse zaken, Guusje ter Horst, weigerde. Volgens haar was er geen draagvlak voor in de Kamer.

Bovendien stond volgens een onderzoek van TNS Nipo in 2008 52 procent van de ondervraagden tamelijk tot zeer positief tegenover vuurwerk. 47 procent was er tamelijk tot zeer negatief over. Wel was een groter deel zeer negatief (21 procent) dan zeer positief (13 procent).

Omdat de percentage veranderd lijken, wil Atsma het draagvlak nog eens laten onderzoeken. Voor de meeste Kamerfracties verandert het niet veel. De Partij voor de Dieren en de SGP zijn voor. De andere fracties denken dat het zinniger is om meer te doen tegen illegaal vuurwerk en het bestrijden van overlast. De PVV heeft nog geen standpunt.

De landelijke fractie van GroenLinks deelt niet de wens van haar wethouders voor een verbod, maar wil wel dat lokale overheden er toe kunnen overgaan.

De PvdA gaat open het debat in, maar denkt dat de ongelukken en de herrie met een verbod niet zijn verholpen. "Het zware vuurwerk dat de ongelukken veroorzaakt is al verboden", zegt Kamerlid Ahmed Marcouch. Volgens CDA-Kamerlid Coskun Çörüz is het een kleine groep die het verpest voor de rest. Hij pakt liever de overtreders aan, dan dat hij naar een totaalverbod grijpt.

Volgens de SP vraagt een verbod te veel van de politie. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert voegt er nog aan toe dat het een hoop zou schelen als er in de hele EU dezelfde regels gelden, zodat het moeilijker wordt om vuurwerk te importeren dat in Nederland illegaal is.

Deel dit artikel