Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer: geen verkeersboete om gaten te dichten

Home

© ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het ministerie van veiligheid en justitie geen verkeersboetes mag opleggen om gaten in de begroting te dichten.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het ministerie een tekort wil wegwerken door meer te handhaven. Dat moet 20 miljoen euro opleveren. Het tekort is onder meer het gevolg van de cao-acties van de agenten vorig jaar.

PvdA'er Jeroen Recourt komt bij de behandeling van de begroting van veiligheid en justitie met een motie waarin wordt gesteld dat verkeersveiligheid de enige prikkel mag zijn voor het opleggen van een boete. Hij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf donderdag. Ook de VVD vindt dat verkeersveiligheid het uitgangspunt moet zijn, zegt een woordvoerder.

Grondiger aanpak
VVD-minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie ziet het anders. In de krant zegt hij slechts het aantal verkeersdoden verder te willen beperken en uit die grondigere aanpak "volgen nou eenmaal meer boetes".

Eerder deze week werd duidelijk dat de afgelopen maanden al veel meer verkeersboetes zijn uitgedeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Tussen mei en augustus van dit jaar werden in totaal 3,39 miljoen verkeersovertredingen beboet, tegen 2,76 miljoen in dezelfde vier maanden vorig jaar. Dat is een stijging van bijna 23 procent, bleek dinsdag uit cijfers van het ministerie van V&J.

Veruit de meeste boetes (2,9 miljoen) werden uitgedeeld voor te hard rijden. Flitspalen zijn verantwoordelijk voor het gros van de registraties. Slechts zo'n 109.000 overtredingen werden door agenten geconstateerd.

Als op jaarbasis net zoveel overtredingen worden geconstateerd als de afgelopen vier maanden, dan komt het totaal net boven de 10 miljoen uit. Ter vergelijking: in heel 2015 constateerde de politie ruim 7,9 miljoen verkeersovertredingen. In 2014 waren dat er 8,3 miljoen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel