Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer debatteert tegen beter weten in over asielbeleid

Home

Nicole Besselink

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toestroom van vluchtelingen. © ANP

Weinig Kamerleden zullen het toegeven, maar: de timing van het debat over de toestroom van Eritrese asielzoekers kon slechter. Kort voor de Europese verkiezingen een mogelijkheid om te zeggen wat je vindt van het Europese asielbeleid, die kans lieten negen partijen gistermiddag niet aan zich voorbij gaan.

In verkiezingstijd is het zaak om je als partij te onderscheiden en laat de Europese asielproblematiek zich daar nou net goed voor lenen. Kamerleden weten ook wel dat ze aan het Binnenhof geen einde kunnen maken aan de gammele bootjes voor de Italiaanse kust en de doorreizende Eritreeërs. Daarvoor moeten alle Europese landen samenwerken.

Dus grijpt menig partij het debat aan om wilde ideeën te opperen - zwaar wegen de Haagse woorden toch niet. Zo suggereert de VVD om Italië uit de Schengen-zone te zetten als het vreemdelingen niet fatsoenlijk registreert. Het CDA pleit voor intensievere grenscontroles, ook al zijn die aan de EU-binnengrenzen verboden. En de PVV stelt voor om zo ongeveer alle verdragen af te schaffen.

Open huis
"We zitten middenin een asielcrisis", raast PVV'er Sietse Fritsma, die voor de herinvoering van grenscontroles is, maar nog liever de Nederlandse grenzen helemaal dicht zou gooien. "Als de staatssecretaris zegt dat alle Syrische asielaanvragen hier worden ingewilligd, moeten we er niet raar van opkijken dat asielzoekers hier massaal naartoe komen. Ook al roept Rutte dat Nederland geen open huis is."

"Welke gevolgen kan grenscontrole volgens de heer Fritsma hebben?", vraagt VVD'er Malik Azmani retorisch. Beide heren werkten voorheen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst en weten als geen ander dat Nederland asielzoekers aan de grens niet achter de slagboom kan laten staan. "Dan kun je ze tegenhouden", zegt Fritsma desondanks. "Dat mag misschien niet volgens de regels, maar die moeten we dan maar veranderen. Nood breekt wet."

Dan ontspint zich een volgende klassieke tweestrijd, tussen PVV en SP. "Je kunt niet vooruitlopen op de regels", houdt SP'er Sharon Gesthuizen de PVV verontwaardigd voor, doelend op de grenscontroles. Moet je horen wie het zegt, reageert Fritsma. "De SP is altijd voor een generaal pardon. Daar wordt altijd de wet voor opzij geschoven."

Waar rechts vooral hamert op het belang van waterdichte Europese buitengrenzen en het aanspreken van landen als Italië, belicht links de kant van de vluchteling die huis en haard achter zich heeft gelaten. Beschamend, vindt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman het dat premier Rutte de instroom van asielzoekers 'ontwrichtend' noemt.

Waken voor gemakzucht
Als staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie na bijna anderhalf uur mag reageren, kan hij de ideeën makkelijk pareren. Uit de EU? Dat is het kabinet niet van plan. Italië uit de Schengen-zone? Eerst eens kijken wat er precies aan de hand is. Grenscontrole? Mag niet in de EU.

Als Fritsma het nog één keer probeert door Teeven tot 'held van de asielindustrie' te bestempelen, komt de bewindsman fel uit de hoek. "Het is heel makkelijk om belletje te lellen en dan heel hard weg te lopen", zegt hij, verwijzend naar het vorige geklapte kabinet. Ook Teeven weet welke tijd van het jaar het is.

Lees verder na de advertentie
Als de staats­se­cre­ta­ris zegt dat alle Syrische asielaanvragen hier worden ingewilligd, moeten we er niet raar van opkijken dat asielzoekers hier massaal naartoe komen

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Als de staats­se­cre­ta­ris zegt dat alle Syrische asielaanvragen hier worden ingewilligd, moeten we er niet raar van opkijken dat asielzoekers hier massaal naartoe komen