Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer applaudisseert voor anti-racismetoespraak Timmermans

Home

redactie

Antisemitisme, racisme, discriminatie en islamofobie 'bedreigen het Europese project'. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer in een betoog tegen vreemdelingenhaat. 'Die neiging moeten we gezamenlijk onderdrukken.'

'Een van de demonen die Europa achtervolgt is dat in tijden van crises een zondebok wordt gezocht', aldus de bewindsman. In het verleden waren dat de Joden en zigeuners en nu vaak ook moslims, aldus Timmermans. En in deze tijden van crises ziet hij die neiging weer terug.

Hij verwees daarbij naar de opkomst van de Hongaarse partij Jobbik, het Oostenrijkse FPÖ en Jean-Marie Le Pen van het Front National. Bij een schietpartij in het Joods Museum in Brussel vielen dit weekeinde nog drie doden. Timmermans noemde antisemitisme een uiting van 'één van de donkerste delen van de Europese ziel'.

Zijn betoog kreeg steun en applaus van de Kamer en premier Mark Rutte. De ChristenUnie diende een motie in gesteund door alle aanwezige partijen om het antisemitisme in Europees verband te agenderen.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel