Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kamer achter aanvallen

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer, op de SP na, blijft achter de Nederlandse regering staan in het steunen van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan.

De fracties vinden wel dat Washington te ver gaat als de militaire acties nu snel worden uitgebreid naar andere landen. Premier Kok suste dat hij geen enkele aanwijzing kreeg dat de Amerikaanse regering dat van plan is.

De kamerleden accepteren dat ze pas achteraf een definitief oordeel kunnen geven over de Amerikaanse vergelding en de houding die de Nederlandse regering daarbij kiest. ,,Een heleboel antwoorden zijn nu niet te geven. Wij accepteren dat'', zei VVD-leider Dijkstal. Tegelijk is er bij vrijwel alle fracties lichte irritatie over de terughoudendheid van het kabinet bij het informeren van de Tweede Kamer. D66-leider De Graaf klaagde over 'een al te formalistische opstelling.'

De Britse premier Blair vertelde zijn parlement ruimhartiger over de Amerikaanse bewijzen tegen het terreurnetwerk van Bin Laden. De Duitse regering gaf de fractieleiders uit de Bondsdag vertrouwelijke informatie. De Tweede Kamer wil beter op de hoogte zijn wanneer het besluit zou vallen ook Nederlandse militairen in te zetten.

Steun voor de Amerikaanse koers komt ook van de GroenLinks-fractie. Al koos fractieleider Rosenmöller voor een zuinige formulering: ,,Op basis van wat wij weten, keuren we de militaire acties niet af''. Dat kwam hem op het verwijt van D66-leider De Graaf te staan dat hij de militaire operatie niet wenste 'goed' te keuren. Rosenmöller: ,,Ik kies mijn eigen woorden''.

De SP-fractie blijft zich als enige verzetten tegen de militaire operatie. Fractieleider Marijnissen: ,,Dat netwerk van Bin Laden zal niet worden uitgeschakeld door een bombardement van één van de armste landen ter wereld''.

Minister Van Aartsen (buitenlandse zaken) is het niet eens met de kritiek dat het bombarderen van elektriciteitscentrales in Afghanistan een rechtstreekse aanval was op de burgerbevolking. De centrales stonden op de 'bommenlijst' omdat ze vooral worden gebruikt door de militairen van de Taliban-regering. ,,Bij militaire doelen moeten we niet alleen denken aan objecten die legergroen zijn geverfd.'' Volgens Van Aartsen staan er geen andere civiele installaties op de doelenlijst.

Minister Herfkens vindt het te eenzijdig om de toenemende humanitaire ellende in Afghanistan toe te schrijven aan de bombardementen. ,,De Taliban-regering werkte de hulpverlening allang tegen. De sleutel voor effectieve hulp ligt exclusief in handen van de Taliban.''

Deel dit artikel