Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kadavers, plastic en meubels in het Olympische water van Rio

Home

Eline van Suchtelen

Afval in de baai waar Olympische surfers in 2016 in actie moeten komen. © epa

Dode huisdieren ziet hij gelukkig niet meer ronddrijven. Koelkasten evenmin. Maar schoon is de baai bij Rio de Janeiro waar Dorian van Rijsselberghe over twee jaar zijn olympische titel gaat verdedigen nog lang niet. De olympisch kampioen windsurfen schrok zich rot toen hij voor het eerst op zijn plank stapte in het water in de Guanabara baai.

Keek hij omhoog, zag hij de sprookjesachtige berg met het beroemde Christusbeeld. Een blik over het water gaf een minder romantisch plaatje. Er dreef van alles rond. Kadavers van katten en honden. Meubilair. Kleding. Witgoed. Je kunt het zo gek niet bedenken of het stroomde vanuit verschillende riviertjes in de stad richting de baai.

"Absurd", vindt de 25-jarige atleet, die deze week terug is in de stad voor een olympisch testevenement dat vandaag begint. De gemeente - die schoon water heeft beloofd tijdens de Olympische Spelen in 2016 - heeft de afgelopen tijd wel wat gedaan om de baai op te ruimen. "De grote dingen, kasten bijvoorbeeld, zijn er nu wel uitgevist", zegt de Texelaar. "Maar je ziet nog steeds heel veel plastic. Bekertjes, zakjes, tassen, poppen. Dat soort dingen. Er ligt ook nog veel olie op het water." Meteen douchen dus na de training. En wondjes desinfecteren.

Milieu
Meer nog dan om zijn eigen gezondheid maakt Van Rijsselberghe zich zorgen om het milieu. In Rio zijn er volgens hem op dit moment grote hoogteverschillen in het tij waardoor er veel water in en uit de baai stroomt. "Omdat er meer water inkomt wordt veel rommel mee genomen naar zee. Het is een natuurlijke schoonmaak waar de regering misschien blij mee is. Maar voor de wateren daarbuiten is het heel slecht."

Samen met de Plastic Soup Foundation probeert Van Rijsselberghe het probleem onder de aandacht te brengen. De organisatie wil een eind maken aan plastic afval in oceanen. Zij heeft een hoop ideeën klaarliggen waar de gemeente van Rio, die heeft toegegeven het water niet binnen twee jaar schoon te krijgen, mee aan de slag kan. "Nu gooien mensen in de favelas hun afval in de rivier omdat er geen goede vuilophaaldienst is zoals in Nederland", zegt Daniël Poolen, die zich inzet voor de stichting. "Als je zorgt dat plastic geld waard wordt, kunnen mensen het inzamelen en belandt het niet meer in het water."

Utopie
Prachtig idee. Alleen lijkt zo'n cultuurverandering binnen twee jaar een utopie. Toch gelooft Poolen dat een stad als Rio de Janeiro op korte termijn bewust kan worden van de gevolgen van het dumpen van afval in de rivieren. Hij verwijst naar een project op de Filippijnen waar een zwaar bevuilde rivier in Manila in korte tijd werd schoongemaakt met de bewoners. Zoiets zou in Rio ook mogelijk moeten zijn, meent hij. "Zeker als Nederland als voorloper op het gebied van watermanagement naar Brazilië gaat om te helpen."

Met onderwijs over afvalverwerking, een betere waterzuiveringsinstallatie en extra boten om plastic uit de baai te vissen moet het water binnen twee jaar olympisch-proof zijn. Wie dat gaat betalen? Dat is iets tussen 'BV Nederland' en de Braziliaanse regering, vindt Poolen. De flinke budgetten die Rio er eerder voor heeft gekregen hebben het probleem in ieder geval nog lang niet opgelost. Voorlopig vaart Van Rijsselberghe dus kundig om de troep heen. Of het water nu schoon of smerig is, de olympische strijd zal hij aangaan. Nu alleen hopen dat er op het moment suprême geen lege zak chips aan zijn fin blijft hangen.

Lees verder na de advertentie
Plastic afval op het eiland Ilha do Fundao. Het eiland ligt aan de baai waar in 2016 de Olympische surfers in actie moeten komen. © epa
Dorian van Rijsselberghe tijdens zijn race in 2010. De windsurfer kan het goud bij de Olympische Spelen niet meer mislopen. © anp

Deel dit artikel