Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kabinet stemt in met plan Schultz, hsl gered

Home

ANP/Redactie

Minister Schultz. © ANP

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met het plan van minister Melanie Schultz van Infrastructuur om de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en België te redden.

Het reddingsplan kost het ministerie van Infrastructuur en Milieu 390 miljoen euro. Dat is veel minder dan de 2,4 miljard euro die het ministerie erbij was ingeschoten als de lijn failliet was gegaan. Volgens het kabinet pakt deze oplossing het beste uit voor reizigers en belastingbetalers.

Om de bedrijfsvoering van de exploitant van de hogesnelheidslijn (HSA) gezonder te maken, gaat de Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam geen 5 keer per uur rijden in de daluren, maar 4 keer. Ook is met de NS afgesproken dat de prijs van een treinkaartje voor de hogesnelheidslijn maximaal 30 procent duurder mag zijn dan van een gewoon kaartje. Nu is dat maximaal 65 procent.

Om in de toekomst te garanderen dat de hogesnelheidstreinen op de HSL-Zuid blijven rijden, wordt de lijn samengevoegd met het hoofdrailnet. De NS heeft beloofd garant te staan voor HSA. Het bedrijf betaalt het ministerie vanaf 2015 jaarlijks 101 miljoen euro voor het gebruik van de lijn.

Deel dit artikel