Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kabinet komt niet met notitie over monarchie

Home

door Cees van der Laan

Premier Kok is niet van plan met een aparte notitie over de modernisering van het koningshuis te komen. D66-leider De Graaf had daar gisteren in de Tweede Kamer op aangedrongen.

De premier zal zijn oordeel over de modernisering van de monarchie volgens zijn woordvoerder verwerken in de toelichting op de begroting van Algemene Zaken. Deze begroting verschijnt met de andere begrotingsstukken op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

De kamercommissie buigt zich dan begin oktober over de begroting van Algemene Zaken. Daarmee lijkt Kok de discussie over het koningshuis in rustiger vaarwater te willen brengen.

In de Kamer steunden gisteren PvdA, GroenLinks en Socialistische Partij het verzoek van De Graaf. De kamermeerderheid van CDA, VVD en de kleine christelijke fracties had geen behoefte aan zo'n notitie. Deze fracties zullen echter een kamerdebat over dit onderwerp niet tegen houden, lieten de diverse woordvoerders weten.

D66-fractievoorzitter De Graaf baarde een maand geleden opzien door publiekelijk de monarchie in zijn huidige vorm ter discussie te stellen. Van hem zou de politieke rol van het staatshoofd moeten worden beperkt.

Na aanvankelijke aarzelingen gaf Kok aan over het koningshuis te willen spreken, maar hij zei er bij dat wat hem betreft de politieke rol van het staatshoofd niet ter discussie staat.

Deel dit artikel