Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kabinet blijft mensen 'allochtoon' noemen

Home

(Novum) – Het kabinet blijft de termen ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ gebruiken. Dat schrijft minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Verdonk vindt de termen nuttig voor haar beleid, vanwege de precieze definitie die eraan kan worden gegeven. Bovendien schrijft Verdonk niet te willen optreden als 'taalpolitie'.

In een debat met de Kamer over het integratiebeleid zeiden PvdA en LPF moeite te hebben met de termen 'allochtonen' en 'etnische minderheden'. Dat zou negatieve beeldvorming oproepen en mensen die Nederlander zijn als vreemdeling stigmatiseren.

Verdonk schrijft dat onderscheid moet worden gemaakt tussen het gebruik van de termen in het alledaagse taalgebruik en het gebruik voor wetgeving en beleid. Voor dat laatste is het aanduiden van mensen als westerse- of niet-westerse allochtoon volgens de bewindsvrouw bruikbaar, omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek hier heldere criteria voor heeft.

In het dagelijks taalgebruik is het 'een kwestie van persoonlijke smaak of gewoonte' of iemand allochtoon moet worden genoemd, vindt de minister. "Zolang we van elkaar weten wat we ongeveer bedoelen, gaat dat goed." De bewindsvrouw vindt dat de betekenis van de termen wordt bepaald door de context. Als het beter gaat met de integratie, verdwijnt de negatieve associatie volgens Verdonk vanzelf.

Deel dit artikel