Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kabinet besluit tot deelname aan acties Libië

Home

Van onze redactie internet

Premier Mark Rutte (M), minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (L) en minister van Defensie Hans Hillen tijdens de persconferentie na de extra ministerraad over Libie. © ANP
Update

Het kabinet heeft dinsdagavond besloten mee te doen aan de militaire acties van de NAVO in Libië. Nederland zet de komende drie maanden zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een KDC-10 tankvliegtuig in om het wapenembargo te controleren.

Vier van de zes F-16's zijn inzetbaar, de twee andere gaan als reserve mee. In totaal gaat het om tweehonderd Nederlandse militairen.
Als de NAVO besluit ook bij te dragen aan handhaving van het vliegverbod van Libië, kunnen de F-16's en KDC-10 daaraan een bijdrage leveren. Mogelijk gebeurt dit op korte termijn.

Het kabinet heeft besluitvorming binnen de NAVO afgewacht omdat er binnen de NAVO een heldere commandostructuur bestaat voor een actie.
Andere landen zegden al eerder een bijdrage toe, maar premier Mark Rutte zei afgelopen weekeinde al te willen wachten op een verzoek van de NAVO. Dat liet op zich wachten omdat het bondgenootschap er niet uit kwam.

Vooral Turkije, Frankrijk en Duitsland wierpen problemen op. Nederland heeft zich ervoor ingezet ''de gerezen patstelling op te heffen'', zei Rutte. Hij concludeerde dat de blokkade voor een deel is weggehaald nu de NAVO zich inzet voor het wapenembargo. Mogelijk volgt later ook nog NAVO-inzet om het vliegverbod te handhaven.

De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie in Libië kost in totaal ongeveer 20 miljoen euro. Het geld komt uit de HGIS, een potje op het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin geld van meerdere ministeries zit voor internationale inzet.

Lees verder na de advertentie
F-16-toestellen staan op het Griekse eiland Kreta klaar voor operaties in Libie. © afp

Deel dit artikel