Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kaartende honden

Home

Wageningen en T. Edelman

Van de originele afbeelding van de zeven kaartende honden, die door Taliban-demonstranten is nagemaakt (foto in Trouw (16 oktober), heb ik een ingelijste legpuzzel. De demonstranten hebben de namen van huidige wereldleiders als Bush en Blair bij de honden geplakt. Zoals in de rubriek 'Station Wibautstraat' staat (20 oktober) circuleerde de oorspronkelijke tekening in de Tweede Wereldoorlog waarbij de honden onder meer Churchill en Roosevelt verbeeldden.

Achterop mijn ingelijste legpuzzel schreef mijn grootvader: 'Bewaar dit schilderij: dit heeft je moeder in de bezettingstijd gekocht, toen het vanwege de nazi's niet verkocht mocht worden'. Achterop plakte mijn grootvader het volgende artikel met de kop: 'Honden in dienst van Londen', het oordeel van de nazi's over de prent, overgenomen uit 'Storm SS' van 19 november 1943.

,,Nederland heeft in dezen oorlog den eeretitel verworven, een vindingrijk land te zijn. Na het verbod tot openlijk vertoonen der beeltenissen van leden van het Koninklijk Huis en het dragen van rood-wit-blauwe en oranje-insigne, behalve de toegestane, bleek ons land over een enorme schare uitvinders te beschikken.

Achtereenvolgens kregen wij: uitgezaagde kwartjes, lucifers in knoopsgaten, nationaliteitsspeldjes, witte anjers, princesseboontjes, worteltjes, margrieten, kruisjes en kippenringen. Wie zou denken, dat nu aan de fantasie dezer voortreffelijke staatsburgers reeds een einde is gekomen, vergist zich deerlijk.

Thans kunnen wij in de étalages van boekwinkels legpuzzles aantreffen, waaraan door anti-Nederland een bijzondere beteekenis is toegekend. Het gaat hier om een tot legpuzzle verwerkte plaat, die een kaartpartijtje voorstelt, waaraan uitsluitend door honden wordt deelgenomen.

Deze zeven honden stellen de staatshoofden der verschillende oorlogvoerende landen voor. De geallieerden hebben drie azen in handen en krijgen het vierde onder de tafel toegespeeld. De Duitschland voorstellende hond kijkt heel sip en ziet zijn nederlaag reeds naderen.

Wie zou nu zoo'n mooie legplaat niet willen hebben? Dat heeft blijkbaar ook de fabrikant van de plaat gedacht, toen hij deze reeds twintig jaar oude onverkoopbare voorstelling opnieuw op de markt wierp. Nu in den vorm van een legpuzzle met een aantrekkelijk tegen Duitschland gericht verhaaltje!

En het artikel vliegt weg. Hoe beklagenswaardig zijn de menschen, die er op deze wijze den moed in moeten houden. Met welke idealen moeten deze geestelijk armen bezield zijn. Wij echter wenschen onzen tegenstanders geluk met hun legpuzzle. Wij voelen ons wel zeer in het nadeel, want wij bouwen slechts op de kracht der soldaten, terwijl zij uit legpuzzles zelfs hoop en kracht weten te putten.

De hardnekkigheid, waarmee anti-Nederland zichzelf steeds weer belachelijk weet te maken, is haast verheugend. Waarde anti's, puzzelt maar rustig voort. Onze soldaten houden aan Europa's grenzen de wacht. Zij zullen den strijd tot de overwinning behaald is voortzetten. Zij hebben de troeven in handen en zullen iederen medespeler in deze wereldstrijd, die het waagt, kaarten onder tafel door te geven, op ongelooflijk harde wijze op zijn vingers tikken.''

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie