Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kaarsen oorzaak brand in Antwerps hotel

Home

ANTWERPEN (ANP) - Kaarsen die zeer dicht bij twee kerstbomen stonden, hebben de brand veroorzaakt in het Antwerpse Switel Hotel, die aan zes mensen het leven kostte. De bomen, die bespoten waren met brandbare kunstsneeuw, vatten vlam doordat op zo'n tien centimeter afstand acht kaarsen stonden. Dat deelde de crisisstaf in Antwerpen gisteren mee.

De Belgische onderzoeksrechter moet zich nog uitspreken over de schuldvraag en over mogelijke strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken. Het vuur in de entreehal kon de danszaal gemakkelijk bereiken, doordat nooddeuren tegenover elkaar openstonden. Die deden de vlammen op 'efficiënte' wijze als een vuurbal door de zaal gaan, verklaarde procureur Van Walle van de gerechtelijke politie in Antwerpen. “De vlammen zijn meegesleurd door de luchtstroom.”

Doordat het zuurstofgehalte in de zaal al heel laag was, waren de verstikkende gevolgen van rook rampzalig. Bovendien kwamen koolstofdeeltjes van het textielbehang vrij.

De met helium gevulde feestbalonnen hadden volgens de crisisstaf geen groot aandeel in de ravage. Mogelijk hebben stukjes ballon vlamgevat, maar helium is niet brandbaar. “Het is van secundair belang geweest”, zei Van Walle. Volgens de procureur had een sprinklerinstallatie of brandalarm de ramp niet kunnen voorkomen. “Het was in tientallen seconden gebeurd.”

Velen van de 38 mensen die bij de brand zwaargewond raakten, onder wie ook enkele Nederlanders, vechten nog voor hun leven. In totaal raakten 31 Nederlandse hotelgasten gewond. Negentien verblijven nog in Belgische ziekenhuizen, twaalf anderen zijn inmiddels naar huis. Van hen liggen vijf nog in Nederlandse ziekenhuizen.

Drie Nederlandse slachtoffers zijn er zo slecht aan toe dat ze voorlopig in Belgische brandwondencentra moeten blijven. Zes anderen kwamen gisteren al per ambulance in Nederland aan, vandaag komen er nog vier. Ze worden opgenomen in een van de drie brandwondencentra. Dat deelde de hulporganisatie Eurocross gisteren mee.

Vijf slachtoffers zouden kunnen worden vervoerd, maar blijven om andere redenen in een Belgisch brandwondencentrum.

Deel dit artikel