Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Justitie: Probo Koala wel degelijk gifschip

Home

Hans Marijnissen

© AFP

Het Openbaar Ministerie gaat er nog steeds van uit dat oliebedrijf Trafigura met het schip de Probo Koala bijtende en giftige stoffen naar Ivoorkust heeft vervoerd, terwijl het bedrijf wist dat deze voor het leven of de gezondheid van mensen schadelijk waren.

Justitie eiste gisteren in het hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam dan ook twee miljoen euro boete tegen Trafigura, ook omdat het bedrijf de aard van het afval voor en na het vervoer naar Afrika heeft verzwegen. Trafigura heeft volgens justitie meegeholpen bij het vervalsen van de scheepsboekhouding en de havenautoriteiten misleid.

Trafigura heeft lange tijd volgehouden dat het restafval in het schip, de zogeheten slops, uit waswater bestonden waarmee de tanks waren gespoeld. In werkelijkheid kocht het bedrijf eind 2005 een partij goedkope nafta dat een te hoog zwavelgehalte had. Om het voor de verkoop geschikt te maken, werd dit met caustic soda gewassen. Normaal vindt deze raffinage op land plaats, maar vanwege het stinkende afval dat daarbij vrijkomt, werd besloten dit proces in het schip op zee te laten plaatsvinden.

Volgens een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut bevatte het afval uit dit proces stoffen die vanwege een extreem hoge zuurgraad bijtend waren, schadelijk tot zeer giftig, én brandbaar. Trafigura wist vervolgens niet waar ze het afval moest laten. Verwerking in een gecontroleerde installatie aan de wal zou kapitalen kosten.

Daarom werd het afval onder valse voorwendselen bij verwerker Amsterdam Port Services (APS) in de Amsterdamse haven aangeboden. Toen dit bedrijf was begonnen met overpompen, bleek door de enorme stank dat het geen gewoon waswater was, maar sterk verontreinigd afval. Ondanks een verbod van justitie en politie, pompte APS na overleg met de gemeente de slops terug, waarna de Trafigura naar Ivoorkust vertrok, waar het gevaarlijke afval bij een malafide verwerker tegen een spotprijs werd afgeleverd.

Tegen verwerker APS eiste het Openbaar Ministerie gisteren 150.000 euro boete. De gemeente Amsterdam moet wat haar betreft alsnog voor de rechtbank verschijnen. Volgens een vonnis van vorig jaar is strafvervolging niet mogelijk omdat de gemeente in deze zaak een exclusieve overheidstaak had en daardoor immuniteit geniet. Maar volgens Europese jurisprudentie is dit wel degelijk mogelijk, aldus justitie. Ook APS ontliep een straf omdat zij toestemming had van diezelfde gemeente. Trafigura werd uiteindelijk tot één miljoen euro boete veroordeeld. De kapitein van de Probo Koala is vorig jaar veroordeeld voor het bewust misleiden van de Amsterdamse havenautoriteiten tot een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden, en is hiertegen niet in beroep gegaan.

Justitie stond gisteren uitgebreid stil bij het gedrag van Trafigura, 'dat er zo prat op gaat een eigen liefdadigheidsfonds te hebben'. Maar in het hele dossier is geen enkel aanknopingspunt te vinden dat Trafigura zich maar op enig moment heeft bekommerd om de mogelijke gevolgen van haar handelen voor het milieu of volksgezondheid, aldus het Openbaar Ministerie. "Alles werd en wordt in dit dossier bepaald door geld."

Maandag en dinsdag houden de advocaten hun pleidooien, uitspraak over drie weken.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie