Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Justitie in VS onderzoekt software-schandaal Sony

Home

door Vincent Dekker

Sony heeft zich met zijn gevaarlijke anti-kopieersoftware een zeer geduchte tegenstander op de hals gehaald. Eliot Spitzer, openbaar aanklager van de staat New York, onderzoekt de geheime code op muziek-cd's.

De Wreker van Wall Street, zoals Spitzer ook wel wordt genoemd, voegt zich zo bij zijn Texaanse collega Greg Abott, die al een rechtszaak heeft aangespannen tegen Sony en diens partner BMG. Abott eist 100000 dollar boete voor elke cd van Sony die een pc heeft geïnfecteerd met zijn gevaarlijke software. In totaal zijn er ettelijke miljoenen van dergelijke cd's verkocht.

Een rechtszaak heeft Spitzer nog niet aangespannen, maar alleen al het feit dat hij officieel bekend maakt de zaak te onderzoeken, zorgt voor opschudding. Spitzer heeft een enorme reputatie als bestrijder van bedrijfsfraudes. Begin dit jaar dwong hij een verzekeraar om 850 miljoen dollar (725 miljoen euro) boete te betalen. En deze zomer schikte Sony BMG al voor tien miljoen dollar toen Spitzer had aangetoond dat het bedrijf radiostations had betaald voor het draaien van zijn muziek.

Een maand geleden maakte internet-beveiligingsexpert Mark Russinovich bekend dat hij zeer gevaarlijke software op zijn pc had ontdekt die afkomstig bleek van muziek-cd's van Sony. Sony heeft dit XCP-programma op 52 verschillende cd's gezet om illegaal kopiëren te voorkomen. De software wordt zonder medeweten van de cd-koper op de pc gezet en houdt via internet contact met centrale Sony-computers. Erger nog is dat XCP onzichtbaar wordt gemaakt door een programma dat ook virussen onzichtbaar kan maken, en zo een enorm gevaar vormt voor de pc. Wie XCP ontdekt en wil verwijderen, maakt zijn pc onklaar.

Toen de commotie over XCP te groot werd, stelde Sony software beschikbaar om het te verwijderen, maar dat maakte de zaak in feite nog erger. Na een maand heeft het bedrijf nog altijd geen veilige XCP-verwijderaar beschikbaar.

Sony beloofde alle cd's met de gevaarlijke software uit de winkels te halen, maar drie weken na de start van het schandaal troffen medewerkers van Abott en Spitzer toch nog gevaarlijke cd's aan in bekende winkelketens, zoals Wal-Mart en Virgin. “En dat tijdens de drukste koopdagen van het jaar“, aldus Spitzer. De cd's werden alleen in de VS verkocht, maar via online-winkels zijn ze over de hele wereld verspreid.

In Nederland blijken relatief veel pc's besmet met de Sony-software. Artiesten op wiens cd's XCP was geplaatst klagen nu dat de verkoop van hun muziek uitgerekend in deze cadeautijd keldert. Diverse consumentengroepen in de VS bereiden inmiddels zogeheten class actions voor, zaken waarbij miljarden-claims in het geding kunnen komen. In Italië wordt aan een vergelijkbare zaak gewerkt.

Deel dit artikel