Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Justitie: Breivik houdt belangrijke info achter

Home

AP/Redactie

© anp

De Noorse justitie is bezorgd, omdat het vermoeden bestaat dat Anders Behring Breivik, de man die heeft bekend 77 mensen in Noorwegen te hebben gedood, belangrijke informatie achterhoudt.

Breivik zegt verantwoordelijk te zijn voor het vermoorden van 69 mensen op een zomerkamp en 8 mensen bij een bomaanslag bij regeringsgebouwen in Oslo op vrijdag 22 juli. In een manifest hekelde hij de linkse Noorse regering en diens tolerantie voor moslims. Hij claimde daarnaast contacten te hebben met rechts-extremisten elders.

'We denken nog steeds dat hij alleen opereerde, maar we zijn er niet zeker van. Hij houdt informatie achter en dat baart ons zorgen', zei politiewoordvoerder Christian Hatlo vandaag. Gisteren werd de schutter opnieuw ondervraagd, in een meer 'confronterend' verhoor dan de voorgaande, meldt persbureau Reuters.

Breivik zou onder meer vragen hebben gekregen over reizen naar meer dan tien andere landen, zijn financiën en over uitrusting die hij kocht voor verschillende aanslagen. Maar Breivik weigert tot nu toe daarover gedetailleerde vragen - zoals met welke mensen hij precies contact onderhield voor het kopen van materiaal - te beantwoorden.

Breivik had nog meer aanslagen zorgvuldig gepland, maar hij had geen rekening gehouden met een belangrijke consequentie van zijn daden: dat hij zou worden aangehouden. Volgens Hatlo heeft Breivik gezegd dat hij 'daar niet aan had gedacht en dat hij dat wel had moeten doen'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie