Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Juriste Palestijnse zaak bij Strafhof in Nederland met dood bedreigd

Home

ONNO HAVERMANS en REDACTIE BINNENLAND

Minister Koenders en het Openbaar Ministerie nemen de aangifte van mensenrechtenjuriste Nada Kiswanson zeer serieus. Kiswanson, die bij het Internationaal Strafhof in Den Haag de Palestijnse zaak bepleit, is sinds februari meermalen met de dood bedreigd.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat iemand die actief de mensenrechten beschermt om die reden op Nederlandse bodem wordt bedreigd, erkent het OM. Koenders gaf eerder aan dat "iedere vorm van intimidatie of bedreiging onacceptabel" is.

Kiswanson werkt voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq, een gerenommeerde organisatie die zeven jaar geleden de Geuzenpenning kreeg. Bij het Internationaal Strafhof levert ze materiaal aan voor het vooronderzoek van het Hof naar mogelijke oorlogsmisdaden door Is-raël in Palestina.

De 31-jarige Kiswanson heeft de Zweedse en Jordaanse nationaliteit. Ze studeerde rechten in Leiden en werkt in Den Haag, waar ze met haar Nederlandse man en dochtertje woont. De bedreigingen begonnen in februari met een telefoontje thuis.

Daarna, vertelde Kiswanson gisteren in NRC Handelsblad en op NPO Radio 1, is een familielid in Zweden gebeld, met de boodschap dat zij van de aardbodem zal verdwijnen als ze niet stopt met haar werk. Later kreeg ze ook zelf zo'n telefoontje, van een Arabisch sprekende man. "Schatje, je bent in groot gevaar, je moet stoppen met je werk."

In de krant sprak Kiswanson haar vermoeden uit dat de Israëlische geheime dienst achter de bedreigingen zit. "Wie anders heeft er belang bij dat ik mijn werkzaamheden neerleg?" Bovendien zijn de bedreigingen zeer geraffineerd. Zo belt dezelfde man haar vanuit diverse landen, ook op geheime nummers en op een mobieltje waar net een nieuwe prepaid simkaart in zit.

Absurd, noemt een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken van Israël "zulke beschuldigingen". Verder wil hij niet reageren.

Kiswanson zegt dat ze aanvankelijk door de politie niet serieus is genomen. Inmiddels wordt ze goed beveiligd, maar dat gebeurde pas nadat Amnesty International zich ermee ging bemoeien. Amnesty sloot zijn Haagse kantoor nadat de e-mail was gehackt van een medewerker die zich met haar zaak bezighield. Meteen na die hack werd zij opnieuw bedreigd.

Deel dit artikel