Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Juist de Europese Unie heeft baat bij een Brexit

Home

Paul de Grauwe

De Britse premier Cameron begroet de Duitse bondskanselier Merkel bij een EU-overleg in Brussel. © afp
Opinie

Blijven de Britten in de EU, dan zullen ze proberen de Unie van binnenuit te ondermijnen, waarschuwt Paul de Grauwe. Daarom kunnen ze beter gaan.

De discussie over een Brexit draait vooral om de vraag of het in het Britse nationale belang is om in de EU te blijven of niet. Het lijkt erop dat de Britten hierover verdeeld zijn, de uitkomst van het referendum is dus uiterst onzeker.

De vraag of het in het belang van de EU is dat de Britten lid blijven van de Unie, wordt veel minder gesteld. Het aloude antwoord op deze vraag luidt in Brussel bevestigend. Het Verenigd Koninkrijk moet EU-lid blijven. Een Brexit zou de EU schaden. Maar is dit werkelijk het geval?

In de Britse media en bij grote delen van de politieke elite heerst diepgeworteld wantrouwen jegens de EU. Deze vijandigheid heeft een politieke uiting gekregen in de Brexit-beweging. De voorstanders van een Brexit kunnen niet verkroppen dat het Verenigd Koninkrijk zijn soevereiniteit heeft verloren op gebieden waar de EU zeggenschap heeft. Zij verafschuwen het feit dat de Britten Brusselse besluiten, zelfs die waar Londen zelf tegen was, moeten accepteren. Het Brexit-kamp heeft maar één uiteindelijk doel: de volledige soevereiniteit teruggeven aan Westminster.

Paard van Troje
Wie denkt dat het Britse referendum over deze kwestie de zaak voorgoed zal regelen, komt bedrogen uit. Laten we even aannemen dat het Brexit-kamp het referendum verliest en het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. De vijandigheid van de verliezers zal hierdoor niet minder worden. Hun ambitie om de volledige soevereiniteit terug naar Westminster te brengen, evenmin.

Lees verder na de advertentie

Zodra ze merken dat de Britten de EU niet kunnen verlaten, zullen zij hun strategie aanpassen. Dat wordt dan de strategie van het Paard van Troje. Ze zullen de Unie van binnenuit ondermijnen. De strategie zal erop gericht zijn om de meerderheidsregel te vervangen door een intergouvernementele benadering. Het doel van de Britste tegenstanders van de EU zal de langzame ontmanteling van de Unie worden, om zo de Britse autonomie te herstellen.

Je zou kunnen denken dat het Brexit-kamp invloed zal verliezen na een nederlaag, maar dat is allerminst zeker. Het akkoord dat Cameron bereikt heeft met de rest van de Unie, brengt geen greintje zeggenschap terug naar Westminster. Dit zal door het Brexit-kamp gezien worden als een grote nederlaag en zij zullen hun pogingen om de EU te ontmantelen intensiveren.

Sterker
Mijn conclusie: het is niet in het belang van de EU om een land in de Unie te houden dat vijandig zal blijven naar het recht van de Europese Unie, 'l'acquis communautaire', en dit zal willen ondermijnen. Mijn andere conclusie: voor de Europese Unie is het beter als het Brexit-kamp wint. Als de Britten de EU hebben verlaten, kunnen zij niet langer de samenhang van de Unie ondermijnen. De EU zal er juist sterker door worden.

Het Verenigd Koninkrijk zal verzwakt aan de deur van de Unie moeten kloppen om te onderhandelen over een handelsverdrag. Bij deze onderhandelingen zullen ze geen wisselgeld meer hebben. Uit deze onderhandelingen zal de EU een handelsakkoord weten te slepen dat er niet heel anders uitziet dan wat Groot-Brittannië nu als lid van de unie heeft. De kracht van het land dat ondermijning van de EU-samenhang nastreefde, zal tegelijkertijd verminderd zijn.

Dit stuk verscheen eerder in een Engelse versie op de blog Ivory Tower

Deel dit artikel